Německa společnost Kolonne Null tepelně upravuje víno, a zbavuje ho tak alkoholu. Nápoj má pak nízký obsah kalorií a podobně jako nealkoholické pivo obsahuje maximálně 0,25 procenta alkoholu. Berlínská firma plánuje v tomto roce prodat na 100 tisíc kusů lahví. Jedna o objemu 250 ml stojí sto korun.
Víno bez alkoholu, které ale chutná stejně a můžete jej pít bez rizika, že se opijete. To je koncept berlínské firmy Kolonne Null, jež vykupuje bílé víno od drobných vinařů v Německu a Rakousku a pak z něj zahříváním na 28 stupňů Celsia odstraňuje alkohol. Produkt nabízí od loňska v německých supermarketech a je o něj zájem.
Nejedná se o laciný nápoj. Lahvička o objemu 250 ml stojí 3,90 eura (100 korun). Prodává i sekt o objemu 750 ml za 11,90 eur (307 korun). Firma tvrdí, že od září 2018 do konce roku prodala tohoto nealkoholického vína 25 tisíc kusů. V tomto roce plánuje zvýšit prodej na sto tisíc kusů. Jeden ze zakladatelů firmy Moritz Zyrewitz vysvětlil, že jejich produkt nelze srovnávat se šťávou z vinných hroznů. Nicméně i klasické víno chutná jinak, přiznal.
Koupili byste si víno bez alkoholu, které je dražší něž běžné víno?
Nápoj se dá přirovnat k nealkoholickému pivu, které může obsahovat maximálně 0,25 procenta alkoholu. Jeho výhodou je nižší obsah kalorií, než je v běžném vínu. Je k dostání v německých supermarketech firem Metro, Real a Edeka, v restauracích a internetových obchodech.
Sektor s původně alkoholickými nápoji s žádným nebo velmi nízkým procentem alkoholu roste. V Británii slaví úspěch firma Seedlip, jež vyrábí nealko destilovaný gin. Po čtyřech letech na trhu prodává milion lahví ročně. Cena je přitom nemalá, lahev stojí 28 liber (840 korun), což je mnohem více než známý gin Bombay Sapphire nebo Gordon´s.
Dále čtěte: