Menu Zavřít

Německá větrná pyramida Prokon padla

27. 1. 2014
Autor: ekolist.cz

Německá firma Prokon, jeden z největších investorů a provozovatelů větrných parků v Německu a Polsku, zkrachovala. Firma již požádala okresní soud v šlesvicko-holštýnském Itzehoe, kde sídlí, o zahájení insolvenčního řízení.

Vyhlášením insolvenčního řízení vznikla složitá situace. 1,4 miliardy investovaného kapitálu v Prokonu je totiž vázáno nikoli na akcie, ale na podílové certifikáty, které zbavují své držitele hlasovacího práva. Více než 75 tisíc individuálních podílníků Prokonu tak bude vypořádáno až po ostatních věřitelích z řad bank.

Prokon doplatil na svou agresivní investiční politiku, která si nezadala s pyramidovou hrou. Na roční výnos až osmi procent jen loni získal od nových podílníků rovnou miliardu eur vkladů, které obratem investoval do větrných elektráren a biomasy.

Ke konci loňského roku vlastnil Prokon 303 větrníků o instalovaném výkonu 502 megawattů, z toho se 34 větrných lopatek točilo v sousedním Polsku. Další větrný park o výkonu 96 MW měl Prokon letos otevřít ve Finsku.

Neúspěšný pokus o odvrácení krachu

Údaje ke cash flow ale firma nikdy nezveřejnila a podle spotřebitelské organizace Stiftung Warentest je velmi pravděpodobné, že z peněz od nových podílníků se vyplácely vysoké výnosy těm, kteří se Prokonu upsali dříve. Schéma přestalo fungovat ve chvíli, kdy se tisíce podílníků rozhodly svou investici raději předčasně ukončit a nechat se Prokonem vyplatit.

Prokon se úpadek pokusil na poslední chvíli odvrátit uspořádáním firemního referenda. Našlo se však jen 40 tisíc věrných podílníků, kteří přislíbili, že do konce října 2014 nebudou požadovat okamžitou výplatu vkladu.


Také čtěte:

Podpora zelené elektřiny v Německu láme rekordy. Reforma má platby omezit

Bruselu vadí německé výjimky ze „zelené“ přirážky, zahájí vyšetřování

MMF24

Němci zavřou 28 elektráren. Nejsou konkurenceschopné


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).