Menu Zavřít

Německé století

26. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Kulturní tip

KL24

V těchto snímcích se jako v ohnisku odrážejí společenské a kulturní dějiny Německa – zhuštěně a někdy, slovy Bertolta Brechta, i zkresleně až ke zřetelnosti.

V oblasti malby, sochařství nebo nových médií se v Praze v posledních letech zdaleka neuskutečnilo tolik důležitých výstav jako na poli fotografie. Výstava O tělech a jiných věcech patří k těm vůbec nejvýznamnějším. Jde o pozoruhodný pokus o postižení vývoje a proměn německé umělecké fotografie v minulém století.
Hlavním tématem vystavených snímků je lidské tělo a tělesnost. Oněmi „jinými věcmi“ je nejčastěji architektura, prostor, který si kolem sebe vytváříme a ve kterém žijeme. Právě snímky vylidněných náměstí a prázdných místností o nás totiž leckdy vypovídají víc než mnohé portréty. V další rovině pak znamenají „jiné věci“ vlastně celý vnitření svět člověka.
Podle autora výstavy Klause Honnefa sehrála německá fotografie dvakrát v průběhu 20. století v dějinách fotografického média výjimečnou roli. Poprvé v meziválečném období, kdy Bauhaus udával tón evropské avantgardě. Podruhé dnes, respektive v posledních třiceti letech. K nejznámějším jménům současné německé fotografie patří Andreas Gursky a Candida Höferová. Oba jsou žáky manželů Becherových, jejichž chladně věcné snímky průmyslových staveb již dnes patří k bezmála klasickým dílům moderního umění. Candida Höferová se svými snímky prázdných muzejních a galerijních sálů mimo jiné reprezentuje Německo na letošním bienále v Benátkách. Silné zastoupení žen mezi německými fotografy je vůbec zajímavým fenoménem. Na výstavě je poměr mužů a žen zhruba vyrovnaný, v současné fotografii však prý již vládnou ženy. Ze slavných jmen minulosti stačí připomenout alespoň žijící legendu, Hitlerovu dvorní umělkyni Leni Riefenstahlovou.
Výstavu pořádá Galerie hlavního města Prahy a exponáty na ni zapůjčila řada významných fotografických sbírek nejen z Německa, ale také ze Švýcarska a Velké Británie. Shromážděná kolekce je vskutku úctyhodná, jediným nedeostatkem je zmatená instalace. Z meziválečného období skočíte do let šedesátých, po chvíli se vrátíte zpátky, a už o kus dál přeskočíte z padesátých let do současnosti. Tento zmatek jde sice na vrub hlavně charakteru výstavních sálů Městské knihovny, ale celkový dojem z jinak skvělé výstavy bohužel poněkud kazí. O tělech a jiných věcech - Německá fotografie ve 20. století Galerie hlavního města Prahy, Městská knihovna, Mariánské náměstí 1
do 28. září, otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin vstupné: 100 Kč, snížené 50 Kč
internet: www.citygalleryprague.cz

  • Našli jste v článku chybu?