Menu Zavřít

NĚMECKO BUDE NAŠE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Konkurenční prostředí tlačí ceny dolů

Elektřina i plyn v zemích Evropské unie už rok zlevňují. Cena elektřiny pro průmyslové velkoodběratele i pro domácnosti šla dolů především díky novému konkurenčnímu prostředí, které nastolil na západoevropském trhu nový energetický zákon. Ten mimo jiné umožnil přístup třetí strany k energetickým sítím, což v praxi pro jednotlivé spotřebitele energií znamená širší výběr dodavatelů.

Podle nejnovějších údajů statistického úřadu EU Eurostat klesla v celé EU během druhého pololetí loňského roku (od července začal platit nový zákon) cena elektřiny dodávané velkoodběratelům (podle výše spotřeby) o dvě až čtyři procenta. Nejvíc e z toho profitovali velkospotřebitelé v Německu. Snížily se ale i ceny pro domácnosti, a to zhruba o jedno procento - nejvíce v Itálii a ve Finsku.

Cenový primát RWE.

Největší německý výrobce elektřiny - firma RWE Energie (součást koncernu RWE AG) - začátkem července snížil cenu elektrického proudu průmyslovým velkoodběratelům zhruba o 30 procent. Od prvního srpna prodává levněji také domácnostem - podle mluvčího firmy Erika Walnera až o dvacet procent proti elektřině prodávané konkurenčními výrobci. Jak pro týdeník EURO uvedl Vladimír Vurm z pražského zastoupení RWE, motivace k tomuto kroku je jasná - německý trh elektrické ene rgie je již rok otevřen pro všechny dodavatele a toto je výsledek konkurenčního boje.

Rozhodnutí RWE prodávat levněji souvisí zejména s její snahou rozšířit zákaznickou základnu, kterou firma má v současné době hlavně v Severním Porýní-Vestfálsku, na celé Německo. Firma přislíbila nabízet domácnostem garantovanou cenu 25,8 7 feniku za kilowatthodinu plus měsíční základní poplatek 11,57 marky.

Ambiciózní program.

RWE na tiskové konferenci minulý týden oznámila svůj ambiciózní marketingový program pro Německo. Podle slov předsedy představenstva Manfreda Remmela je cílem zdvojnásobit dodávky elektrického proudu domácnostem, což jí mají usnadnit změny pravidel v přístupu třetí strany k sítím, které příslušné orgány momentálně projednávají a dokončeny mají být do října.

Firma současně vyhlásila svůj rozsáhlý program získat do roku 2010 až patnáctiprocentní podíl na celoevropském trhu elektrické energie. Dnes se na dodávkách elektřiny v Evropě podílí 2,4 procenta. Získat deseti nebo až patnáctiprocentní podíl na ev ropském trhu by znamenalo prodávat ročně elektřinu zhruba za 125 miliard DEM. To není podle odborníků až tak snadný úkol.

Nicméně firmě by to umožnilo zařadit se mezi největší evropské dodavatele elektřiny a o to jde. Představitelé firmy uvedli, že tohoto cíle chtějí dosáhnout nejen vlastním růstem výroby a odbytu, ale také prostřednictvím akvizic. Dodali, že roč ní investice na tyto účely plánují ve výši pěti miliard marek, což se jim pro dosažení tohoto cíle jeví jako reálné.

Zájem o ČR.

MMF24

Do tohoto soukolí zapadá i zájem RWE Energie o podíl ve Středočeské energetice (STE). O tuto českou distribuční společnost usiluje prakticky od roku 1992, kdy obě společnosti uzavřely dohodu o spolupráci a vzájem né výměně zkušeností. Nedávno překročil podíl RWE v STE 25 procent a ráda by se v budoucnu stala většinovým vlastníkem STE.

Zatím nejvýznamnějším společným podnikem RWE Energie a STE je výstavba teplárny na černé uhlí s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla pro automobilku Škoda a město Mladá Boleslav.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).