Menu Zavřít

NĚMECKO - NEJVĚTŠÍ TRH PLYNU V EVROPĚ

12. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Wintershall

Člen představenstva firmy Wintershall a ředitel Wingasu - společného podniku s Gazpromem - Burkhard Genge zhodnotil v rozhovoru pro týdeník EURO význam českého a německého trhu pro Evropu.

EURO: Jak Wintershall hodnotí svou přítomnost v ČR?

GENGE: Česká republika je pro Wintershall AG velmi lukrativní zemí, důležitou pro tranzit ruského plynu do Evropy, protože je propojujícím článkem a bezprostředně se napojuje na dnes už významnou síť plynovodů naší firmy v Ně- mecku. Český plynárenský trh je - pokud jde o jeho růst - podobný východoněmeckému a poskytuje velké odbytové možnosti. Projevem našeho zájmu o Českou republiku je mimo jiné naše časná angažovanost ve vaší zemi. První smlouvu o kooperaci s českým plynárenstvím jsme uzavřeli již v roce 1990 a o rok později jsme pak založili vlastní dceřinou společnost Wintershall Gas. Udržujeme úzké vztahy s českým Transgasem, který pro nás přepravuje ruský plyn, a také s vašimi distribučními společnostmi.

EURO: Vždy jste deklarovali zájem účastnit se privatizace českých distribučních plynárenských společností a máte už ve dvou své podíly. S jakým cílem?

GENGE: Na Středočeské plynárenské společnosti máme 15,49procentní podíl a na Severočeské 5,43procentní. Již v minulosti jsme s oběma úzce spolupracovali na základě kooperačních smluv. V budoucnu jim hodláme poskytovat naše mezinárodní know-how, především nové technologie v oboru ochrany životního prostředí, využití plynu k výrobě elektřiny nebo v úpravě vod. Můžeme poskytnout rovněž naše zkušenosti s finan- cováním projektů, s finančním řízením a kontrolou.

EURO: Jste významným hráčem na německém trhu plynu. V čem tkví význam tohoto trhu pro Evropu, potažmo pro ČR?

GENGE: Německo je na základě své infrastruktury a svého průmyslového vývoje nepochybně jedním z největších trhů se zemním plynem v Evropě. Naše země leží v centru Evropy a disponuje soustavou plynovodů s propojením do všech zemí důležitých pro odbyt zemního plynu. Naši firemní soustavu plynovodů, která prozatím dosáhla délky 1600 km, chápeme jako důležitou točnu použitelnou pro narůstající množství tranzitovaného plynu v Evropě. Od října minulého roku jsme se po dokončení plynovodu Wedal připojili u Cách na belgickou síť plynovodů, kte- rá má prostřednictvím Interconnectoru napojení na britský trh. Tím je de facto připraveno propojení britských ložisek plynu a britského trhu i se soustavou plynovodů České republiky, jejíž význam jako tranzitní země pro zvyšující se objem tranzitovaného plynu z východu na západ bezpochyby poroste.

EURO: Jste úzce propojeni s ruským Gazpromem, co vám to přináší?

GENGE: S nástupem firmy Wingas, která je naším společným podnikem s ruským Gazpromem, se od základu změni- la struktura německého plynárenství. Poprvé byla totiž umožněna opravdová konkurence tam, kde dříve panovaly monopoly. Němečtí zákazníci mohli poprvé odebírat plyn od více než jednoho dodavatele. Tímto otevřením trhu Wintershall uvedl do praxe to, co vyžaduje energetická politika Evropské unie, respektive plynárenská tržní politika.

EURO: A nepřekvapil vás nedávný krok vašeho rivala na plynárenském trhu - firmy Ruhrgas, který si zajistil dvouapůlprocentní kapitálový podíl na Gazpromu?

GENGE: Kapitálový vstup Ruhrgasu do Gazpromu hodnotíme jako oprávněné vyjádření důvěry ve vývoj této ruské společnosti. Je důkazem, že tento plynáren- ský obr je akceptován jako rovnoprávný a všeobecně uznávaný hráč na mezinárodních plynárenských trzích. Nepochybně k tomu přispěl i příklad úspěšného obchodování našeho Wingasu. Na naší dobré partnerské spolupráci s Gazpromem se nic nezměnilo a ani nezmění.

EURO: Jak hodnotíte plynárenskou směrnici EU? Může mimo jiné vést také ke snižování cen zemního plynu v Evropě?

ebf - tip - debata

GENGE: Takzvaná plynárenská směrnice EU je jistě mezníkem na cestě k libera-lizovanému trhu zemním plynem. Mi- nimálním množstvím odběru ve výši 25 milionů kubických metrů plynu za rok je sice jen dvacetiprocentní otevření trhu - tedy relativně malé, ale poprvé zde bylo ustanoveno právo na přístup třetích stran k plynovodům. To je pro nás ne-obyčejně důležité, protože doposud mohli z našeho vstupu na trh profitovat jen ti, kteří jsou v blízkosti našich zásobovacích plynovodů. Propojením bychom mohli nabízet a dodávat plyn zákazníkům v celém Německu. To přirozeně platí i pro ostatní nové účastníky na trhu, například těžební společnosti na britských polích. Tak je působením větší konkurence možné počítat s tendencí ke snižování ceny plynu. Ovšem momentálně je problém v tom, že ceny ropy a plynu nyní dosáhly historického minima, a budou se tudíž muset brzo začít zvyšovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).