Menu Zavřít

NĚMECKÝ MODEL

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nová huť

Změnu stanov a úplnou výměnu dozorčí rady v souvislosti s přechodem na německý model řízení schválila řádná valná hromada společnosti Nová huť Ostrava, která je největším českým producentem oceli. Zúčastnili se jí akcionáři zastupující 67, 69 procenta jmenovité hodnoty akcií.

Podle takzvaného německého modelu řízení jsou akcionáři v dozorčí radě a úlohu představenstva plní management. Dozorčí rada přitom odvolává a volí členy představenstva.

Valná hromada odvolala z dozorčí rady Karla Kříže, Marii Čižinskou, Milana Balabána, Víta Rupricha, Svatopluka Velkoborského a Pedra J. Picka. V nové sedmičlenné dozorčí radě na návrh hlavního akcionáře, Fondu národního majetku (FNM), tak díky rozhodnutí valné hromady zasednou Jaroslav Fejfar (poradce prvního náměstka ministra financí), Milan Procházka (poradce náměstka ministra financí), Robert Sýkora (náměstek ministra průmyslu a obchodu), Jaroslava Zelená (vedoucí personálního a ekonomického oddělení FNM), Aleš Zedník (ředitel společnosti Finance obchodu), Luboš Zika (poradce prvního místopředsedy FNM) a Miloš Večeřa (vedoucí zastoupení IFC v ČR).

Valná hromada schválila vyplatit členům dozorčí rady odměny v celkové výši 2,591 milionu korun a členů představenstva ve výši 744 tisíc korun.

Akcionáři dále rozhodli ponechat loňský čistý výdělek 148 milionů korun jako nerozdělený zisk. „Dividendy nebyly vypláceny z důvodu podnikatelského záměru, kdy po dobu restrukturalizace společnosti jsou tyto prostředky věnovány na modernizaci a rozvoj, řekl po valné hromadě novinářům předseda představenstva a generální ředitel firmy Jaroslav Pětroš.

CIF24

Loňský hospodářský výsledek, který byl o 250 milionů korun nižší než v roce 1997, podle Pětroše negativně ovlivnil především ve druhém pololetí konjunkturální pokles na trhu hutní produkce, zejména válcovaného materiálu. Nová huť vytvořila v roce 1998 zisk před zdaněním 365 milionů proti 740 milionům korun v roce 1997. Ostravská firma loni investovala 4,5 miliardy korun.

Hlavním akcionářem Nové huti je FNM, který drží 49 procent akcií. Druhým nejvýznamnějším podílníkem je CS First Boston s podílem 18,25 procenta akcií.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).