Menu Zavřít

Německým prezidentem bude nejspíš Steinmeier, získal podporu i od CDU

14. 11. 2016
Autor: čtk

Kandidaturu sociálního demokrata a ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera na německého prezidenta podpoří i Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Steinmeier by tak měl v únorovém hlasování bez problémů uspět a stát se nástupcem Joachima Gaucka ve funkci hlavy státu.

Německá koalice o kandidátovi na prezidenta jednala několik měsíců, aniž došla ke shodě. Sociální demokraté v posledních týdnech hlasitě prosazovali Steinmeiera, který je podle průzkumů veřejného mínění nejpopulárnějším politikem spolkové republiky.

„Hlavně jsem velmi vděčný za velkou podporu a povzbuzení, kterého se mi dostalo od lidí mimo politiku i v ní - a to napříč politickými stranami,“ řekl dnes Steinmeier bulvárnímu deníku Bild.

Koaliční strany CDU a CSU zvažovaly, zda postaví vlastního kandidáta. Merkelová a její CDU se po ranní debatě špiček strany nakonec podle německých médií přiklonily k podpoře Steinmeiera, než aby riskovaly případnou porážku vlastního kandidáta.

Kancléřka Merkelová dnes shodu na Steinmeierovi jako společném kandidátovi vládních stran označila za „signál stability“, který je důležitý obzvlášť v době celosvětového neklidu a nestability. Podle Merkelové současný ministr zahraničí, který byl mimo jiné jejím rivalem ve volbách do Spolkového sněmu v roce 2009, je „spolehlivým politikem“, jenž vždy pracuje na nalezení řešení.

Současného šéfa německé diplomacie nakonec zřejmě podpoří i bavorská CSU, která dosud trvala na vlastním kandidátovi. Podle předsedy strany Horsta Seehofera neexistuje jiná alternativa, než podpořit Steinmeiera. „Je dobrým kandidátem. Je vhodný a to platí pro odbornou i lidskou stránku,“ uvedl na předsednictvu strany v Mnichově.

Steinmeier je mezi německými politiky vůbec nejpopulárnější. Čtěte více:

Stále vysoko. Většina Němců chce Merkelovou v politice

 Německá kancléřka Angela Merkelová (Zdroj: čtk)

Ministerstvo zahraničí, které Steinmeier na počátku příštího roku v souvislosti s pravděpodobným zvolením do prezidentské funkce uvolní, by podle některých členů CDU či CSU mělo připadnout právě těmto stranám. Podle stínového ministra zahraničí CDU Jürgena Hardta nemá sociálně demokratická strana (SPD) v současnosti ve svých řadách vhodného Steinmeierova nástupce. Podle agentury DPA ale socialisté jednají o tom, že by se novým šéfem německé diplomacie mohl stát dosavadní předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Debaty o prezidentských kandidátech jsou v Německu velmi sledované i proto, že mohou hodně napovědět o vládní koalici na spolkové úrovni. Dnešní krok by se touto optikou dal interpretovat jako souhlas s pokračováním velké koalice sociálních a křesťanských demokratů i po parlamentních volbách na podzim příštího roku.

EBF24

V Německu prezidenta volí Spolkové shromáždění, v němž v únoru příštího roku zasedne 630 poslanců a stejný počet zástupců spolkových zemí. Žádná ze stran nebude mít ve sboru 1260 volitelů většinu. Křesťanští demokraté budou mít 542 až 543 zástupců, sociální demokraté 386 až 388, Zelení 145 až 146, Levice 94, Alternativa pro Německo (AfD) 35 a svobodní demokraté 33. Zbylí volitelé připadají na menší strany.

Stávající prezident Gauck, kterému je 76 let, by neměl problém svůj post obhájit, protože se těší široké stranické podpoře. V létě ale oznámil, že se i kvůli svému věku nebude ucházet o další volební období.

Frank-Walter Steinmeier (60)
Rodák ze západoněmeckého Detmoldu (narozen 5. ledna 1956), vystudoval právo a politologii na univerzitě v Giessenu. Po studiích působil jako vědecký pracovník na katedře veřejného práva a politické vědy na své „alma mater“.
Člen Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), od roku 1975, byl ministrem zahraničí již v letech 2005 až 2009 v první vládě velké koalice Angely Merkelové a opět je jím od prosince 2013, znovu ve vládě velké koalice. V letech 2007 až 2009 byl také vicekancléřem a v roce 2008 krátce dočasným předsedou SPD.
V roce 2005 se stal prvním spolkovým ministrem zahraničních věcí za SPD od doby Willyho Brandta, v roce 2009 byl kandidátem SPD na kancléře, strana ale skončila ve volbách na druhém místě a odešla do opozice.
Podle říjnového průzkumu veřejnoprávní televize ARD je nyní s 75 procenty nejoblíbenějším politikem v Německu.

Dále čtěte:

Gauck: Populismus si vyláme zuby na německé demokracii

Němci se děsí Trumpova vítězství. Prý zhorší vztahy s Washingtonem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).