Menu Zavřít

Nemíchejte pilulky s politikou

27. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Peníze velkých firem rozhodují

V roce 2000 přijal kalifornský guvernér Gray Davis od soukromé společnosti Metabolife International ze San Diega, která vyrábí bylinné potravinové doplňky, 150 tisíc dolarů jako příspěvek na politickou činnost. V témže roce vetoval návrh zákona omezující prodej výrobků na bázi bylin, které vyrábí právě Metabolife. Davis je pouze jedním z několika předních politiků, kteří od této firmy a jejího vedení přijali podobné dary. Deset tisíc dolarů si vzal i Davisův republikánský konkurent William Simon Jr. Dnes toho patrně litují. Jde o to, že dietetické pilulky společnosti Metabolife obsahují přírodní stimulant efedra, který má prý na svědomí náhlé infarkty, mozkové mrtvice a záchvaty. Kalifornská senátorka Jackie Speierová, která návrh nového zákona omezujícího bylinné výrobky předložila, tvrdí: „Bohatí výrobci zákonodárcům prostě nedovolí, aby podobné omezení prosadili.” Praktiky firmy Metabolife osvětlují, jakým způsobem výrobci bylinných potravinových doplňků zajišťují, aby jejich produkty nezmizely z pultů. Ačkoliv se efedra používá coby hlavní složka řady výrobků od zdravotních nápojů až po povzbuzující přípravky pro kulturisty, nemá americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) žádnou možnost účinně zasáhnout, protože byliny nejsou považovány za léčiva. Jakékoliv snahy o změnu zmařilo lobbování výrobců, kteří nemají hluboko do kapsy. Metabolife, jehož roční tržby se odhadují na 500 milionů dolarů, přispěl od roku 1999 federálním politikům 1,6 milionu dolarů. Podle Centra pro vstřícnou politiku si tak polepšil například republikánský senátor Orrin G. Hatch, zastupující Utah, a demokratický poslanec za Rhode Island Patrick J. Kennedy. .
Důkazy o nebezpečnosti efedry se hromadí a kupovat si přízeň je pro firmu Metabolife stále těžší. Na soud se v souvislosti s jejími výrobky obrátilo už více než 85 nespokojených spotřebitelů. V reakci na kritiku skupiny Veřejný občan chránící práva spotřebitelů zveřejnil Metabolife 15. srpna záznamy třinácti tisíc telefonátů, které firma přijala od roku 1997. Více než 80 zákazníků v nich uvedlo, že po užití pilulek na hubnutí firmy Metabolife prodělali srdeční infarkt, mrtvici nebo záchvat. Tři zemřeli. FDA a federální ministerstvo spravedlnosti, které zahájilo trestní šetření, usilovaly o záznamy celé roky. Právní zástupce společnosti Lanny J. Davis (který nemá žádný vztah ke kalifornskému guvernérovi) tvrdí, že společnost jejich zveřejnění připravovala.
Metabolife se nyní ze všech sil snaží ukázat, že bezpečnost je pro něj důležitá, ale ani to nemusí stačit. Právník Davis sice říká, že Metabolife by podpořil legislativu omezující dávky a zakazující prodej efedry mladistvým, ale řada odborníků se domnívá, že by bylo nejlepší zakázat látku úplně. Efedra totiž stejně jako syntetické amfetaminy zrychluje puls a zvyšuje krevní tlak, a to zejména v kombinaci s kofeinem. Právě toto spojení obsahují některé výrobky firmy Metabolife. Fenylpropanolamin (FPA), chemický derivát efedry, zakázal FDA v roce 2000 poté, co byla prokázána jeho souvislost s několika případy mozkové mrtvice. „Efedra se v těle mění na FPA,“ říká Raymond L. Woosley, děkan lékařské fakulty na University of Arizona. „Je to taková chemická obdoba rychlosti. Bezpečná dávka neexistuje.” Problém je v tom, že neexistuje ani žádný formální systém, jak prokázat, že efedra je nebezpečná. Výrobci jako Metabolife nemají povinnost studovat bezpečnost svých výrobků, ani zveřejňovat stížnosti spotřebitelů. Kongres kromě toho odmítl všechny žádosti FDA o navýšení prostředků pro šetření stížností zákazníků. FDA se snažil získat informace o bezpečnosti výrobků firmy Metabolife celé roky, ale vždy se našli kongresmani, kteří úřad upozornili, aby se staral o vlastní záležitosti. „Je to společnost, která má spoustu přátel,“ říká k tomu úředník z FDA.
Odpůrci efedry doufají, že nedávno zveřejněné stížnosti otevřou některým z těchto přátel oči a ti pak konečně proti Metabolifu a dalším propagátorům této látky zakročí. Guvernér Davis říká, že návrh zákona senátorky Speierové, který zakazuje prodej efedry mladistvým v Kalifornii a požaduje důraznější varování na etiketách, tentokrát podpoří. Lidé, kteří poznali rizika efedry na vlastní kůži, doufají, že federální zákonodárci zváží i razantnější kroky. „Měla by se zakázat hned,” myslí si Kimberly Caseová, asistentka v jedné denverské bance. Její manžel Doug se stále ještě zotavuje z krvácení do mozku a mrtvice, kterou prodělal v roce 2000. Odborníci připisují vinu firmě Metabolife. „Zákonodárci nesou velkou odpovědnost za veřejné zdraví,” domnívá se Caseová. O to více to platí, pokud od společností, které zdraví ohrožují, berou „všimné”.

MMF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Dita Přichystalová

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).