Menu Zavřít

Čtyři typy nemovitostí, ze kterých se může stát investiční zlý sen

7. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Investice do nemovitostí mají svá úskalí. Jakým nemovitostem se obloukem vyhnout, abyste neudělali zbytečně chybu a zpětně nelitovali?

Britský odborník na realitní trh Robert Bence zdůrazňuje, že je třeba si především ujasnit důvod, proč do nemovitosti investovat, a jaké máte plány s takovou investicí. Pokud ji chcete pronajímat, ne všechny typy jsou vhodné. Některé koupě ale zakladatel londýnské firmy The Property Hub nedoporučuje nikomu. Jaké to jsou?

Studentské bydlení

Jedná se o domy, které mají byty uzpůsobené pro pronájem mladým lidem, zejména studentům. Trend soukromých studentských kolejí zasáhl před několika lety i český realitní trh. Před investicí do bytu, který budete pronajímat studentům, ale Bence varuje.

Kromě toho, že takové byty bývají často předražené, problém je zejména v tom, že se taková nemovitost velmi špatně prodává. Můžete ji odprodat jinému investorovi, ale tím se okruh možných zájemců výrazně snižuje a budete muset jít s cenou dolů.


Proč je „regulační daň“ v Praze vyšší než na Manhattanu:

Praha předběhla Manhattan. „Nevysvětlitelná“ část tvoří dvě třetiny ceny realit

Jako z románu. V projektu Celínka, který odkazuje k románu Elišky Krásnohorské ve stejnojmenné ulici části Josefova, stojí metr čtvereční od 230 tisíc korun. V ceně je ovšem zahrnuto i parkovací stání, devíza v centru města zvlášť ceněná. Byty s 240 metry čtverečními zahrnují celá patra


Pokoj v hotelu

Zejména v minulých letech oblíbená varianta investic do nemovitostí. Většinou správcovská firma pronajímá váš pokoj ostatním lidem a vy z něj máte mít výnos. Opět tu je problém, pokud budete nuceni takovou nemovitost rychle prodat. Navíc může být komplikace i s financováním tohoto druhu investice.

Trháky v zahraničí

Mnoho realitních kanceláří slibuje „skvělé“ investice do zahraničních nemovitostí, zejména v „oblíbených“ turistických lokalitách u moře nebo v horách. Při tomto typu koupě je potřeba být velmi opatrný a pečlivě vybírat.

Před několika lety se například dobře prodávaly nemovitosti u moře ve Španělsku nebo Bulharsku. Po několika letech došlo k propadu cen. Nevěřte slepě prodejcům, že ceny v dané lokalitě musí pouze růst. Udělejte si vlastní průzkum trhu a velmi důkladně zvažujte konkrétní lokalitu případné nemovitosti.

Levné nabídky

Vždy zpozorněte, pokud narazíte na nápadně nízkou prodejní cenu nemovitosti. Většinou je v něčem zádrhel. Například v poloze. Pokud si koupíte rodinný dům a pak jej nemůžete nikomu pronajmout, protože v blízkosti leží hlučný noční klub, výhodná cena je vám k ničemu.

Vždy si ověřte ceny obvyklé v dané lokalitě, občanskou vybavenost a také, jaké jsou pracovní příležitosti v místě nemovitosti (ty ovlivňují výši případného nájmu), než se rozhodnete pro koupi, radí Robert Bence.

CIF24

Dále čtěte:

Investiční příležitost: horské chaty zdražují

Recept pro Prahu? Amsterdam zvažuje povinné sociální byty

Češi musí na nové bydlení šetřit nejdéle v Evropě. Byt stojí více než 11 průměrných ročních platů

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Nové byty v Praze znovu zdražily. Cena za metr čtvereční překonala 100 tisíc

V Belgii šest měsíců, v Praze sedm let. Stavbu bytů brzdí byrokracie

 Výstavba bytového domu v Praze

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).