Menu Zavřít

Nemovitosti koupí Gutmann

19. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Balík za 680 mil. má majitele

PRAHA (il) - První velký portfoliový prodej nemovitostí v Česku byl dokončen. Představenstvo České spořitelny minulý týden rozhodlo, že vítězem tendru na prodej 113 nemovitostí je společnost Gutmann Advisors (EURO 18, 22/2003). Informaci potvrdila týdeníku EURO mluvčí banky Klára Gajdůšková s tím, že jednání o smlouvě ještě pokračují. Cenu transakce odmítla sdělit, protože k tomu banka nemá souhlas kupujícího. „Tendr probíhal v souladu s našimi očekáváními a s jeho výsledkem jsme spokojeni,“ řekla Gajdůšková. Zdroje týdeníku EURO uvedly, že Gutmann Advisors, patřící do skupiny rakouské investiční banky, za balík zaplatí zhruba 680 milionů korun.
Do soutěže se původně přihlásilo čtrnáct zájemců, ale do posledního kola se dostali pouze dva: Gutmann Advisors a společnost Nový Karlín Development Partners. Oba subjekty nabídly podobné ceny. S vítěznou společností spolupracují dva konsorciální partneři, společnost PPF majetková a česko-španělská developerská firma Mediterránea Real Estate Investments CZ, ve které mají podíl Lucie Pilipová a Ivan Pilip. Nicméně konečná podoba konsorcia se nyní dolaďuje.
Celková hodnota nabízeného nemovitostního balíku byla v době vyhlášení tendru (loni v říjnu) odhadována na 900 milionů korun. Nejhodnotnějším objektem je budova bývalých Dopravních podniků v Praze-Holešovicích o 33 tisících metrech čtverečních zhruba za 300 milionů korun (na snímku). „Tato budova je památkově chráněna. Pro běžné potřeby zázemí České spořitelny však není vyhovující, proto ji prodáváme,“ tvrdí mluvčí banky. Další reality o více než pěti tisíci metrech se nacházejí v Brně.
„Nelze vyloučit, že v budoucnu prodáme další balík nemovitostí, které Česká spořitelna nevyužívá. Důvodem je, že se chováme maximálně efektivně. Správa nevyužívaného majetku je nesmírně drahou záležitostí,“ dodala Gajdůšková.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).