Menu Zavřít

Nenápadný půvab ručního stolování

11. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Z mezinárodní nabídky si vybere i náročný strávník

Určitě také někdy máte chuť vrhnout se na kus masa holýma rukama. Dát si k tomu pivo, trhat měkký vonící chleba a šklebit se na čerstvě nastrouhaný křen. Určitě také někdy dostanete chuť povolit si kravatu, ohrnout si rukávy, příjemně se posadit a nekoukat úzkostlivě kolem sebe, nevadí-li někomu vaše lokty na stole. Myslíte si, že je možné tohle všechno provozovat v příjemném prostředí, na hony vzdáleném nějaké zaplivané čtyřce? Zkuste restauraci Svět.
Jdete-li Ječnou ulicí zvolna vzhůru, musíte si dát dost dobrý pozor, abyste ji nepřehlédli. Poměrně nenápadná reklamní cedule vás zve na labužnickou cestu kolem světa. Nejprve je však třeba projít průchodem do zadního traktu, přes malý dvorek, kde se v létě sedí venku. Tam už vůbec neproniká hluk dopravy z frekventované ulice.
Samotný Svět je malinký - pět stolů, každý uzavřený do dřevěného boxu, výzdoba stěn závisí na zemi, kterou jste zvolili: Norsko, Irsko, Francie, Itálie či Mexiko. K tomu malý bar a jeden stůl pro větší společnost. Nízké, goticky klenuté stropy a měkké příjemné osvětlení, které obstarává několik velmi rozličných lamp a lampiček.
Příjemný pocit navodí již ve vchodu usměvavý a příjemný personál. V zimním období či dešti vám pověsí kabáty do skříně na ramínko. Nechají vás vydechnout, než přinesou jídelní lístek.
Jídelník ve tvaru složeného listu je rozdělen graficky podle zemí, z nichž se ten náš malý pražský Svět skládá. A tak si můžete buď dát celé menu v jedné národnostní tónině, nebo různě kombinovat nabídku. U každé země najdete předkrmy, polévku, hlavní jídla, zeleninová jídla, dezerty a přílohy.
My jsme si k návštěvě podniku vybrali páteční čas po poledni. Stoly se postupně obsazovaly, okolo třetí hodiny bylo zcela plno.
Polévka, ta část menu, kterou dnes mnozí fandové štíhlé linie opomíjejí, byla zastoupena opravdu pestře: norská krevetová, irská žampionová, mexická fazolová v chlebu, francouzská cibulačka, italská zeleninová. Zkusili jsme cibulačku a hustou krevetovou polévku. Z obou se kouřilo, byly výrazné, dobře kořeněné. Příjemný začátek v deštivém a studeném odpoledni, době naší návštěvy.
Hlavním jídlem jsme ukojili svoje středověké choutky po mase. Mimo jídelní lístek jsou v aktuální nabídce dvě speciality - mexická grilovaná žebra a vepřové uzené koleno. To však není popsané jako specialita některé z uvedených zemí světa. Pak to návštěvník může považovat za příspěvek české kuchyně do mezinárodního gastronomického rejstříku.
K takovému hodování se samozřejmě nabízí pivo. A tady jsme zjistili první nedostatek – chyběl Prazdroj! (Ostatní pivovary odpustí, ten by měl být všude). Nabízený dvanáctistupňový Staropramen byl však dobře vychlazený a pivo mělo správný říz. Mimo toho si bylo možné dát Velvet anebo Guiness, ovšem pouze z plechovky.
Náš doprovod se rozhodl, že se nezúčastní „ručního stolování“. Z bohaté nabídky italských klasických těstovinových pokrmů si vybral fettuccine s lososem na rozmarýnu a dublinskou flákotu masa s bramborovými plackami z deštivého Irska. K tomu Sauvignon z Valtic, ročník 1999.
Velký samoobslužný chladicí pult s čerstvou i marinovanou zeleninou, olivami, žampiony, studenými těstovinami a několika pikantními omáčkami nás nalákal na vyplnění času, než mistr kuchař připravil vybraná jídla.
Všechno si zasloužilo pochvalu: mexická žebra – asi půl kilogramu upečených vepřových žeber, obalených v pikantní, ale přitom snesitelné marinádě s několika druhy pečiva, servírované na obrovském talíři. Uzené koleno na prkýnku upečené tak, že se téměř rozpadalo, se spoustou křenu a hořčice, těstoviny s rybami příjemně ochucené bylinkami i měkké vepřové žebírko v pepřové omáčce vynikající chuti s bramborovými plackami.
Výběr z nabídky podniku je přirozeně podstatně větší. Namátkou - biftek sombrero s fazolemi a slaninou, chilli con carne, lasagne, špagety, marinovaná krůtí prsa se žampiony, irský biftek Guiness, lososový steak na grilu s mušlemi a bylinkami, plněný platýz či francouzské bagety s kuřecími steaky. Najdou se i zeleninová jídla – brokolice s karotkou a sezamovými semínky, kari květák s pálivou cuketou či grilovaná zelenina.
Po bohatém stolování jsme byli tak zasyceni, že na kávu s něčím sladkým jsme museli chvíli počkat. Pokusili jsme se „pozlobit“ milého a stále pozorného číšníka vzpomínkou na nedávnou návštěvu moravského sklípku a opěvováním sylvánského bílého. Po chvíli dorazil s potutelným úsměvem a lahví sylvánského archivního. Vynikající, odpustili jsme mu i tu Plzeň.
Přece jen jsme našli něco, co se nám nikomu nelíbilo: velké, barevné talíře ruší svým dekorem nápaditě aranžovaná jídla a skleničky na víno mám také raději klasické než poháry podobné těm na středověkých hradech.
Poté už následovala jen káva se sladkým finále – čokoládové fondue s banánem. Druhým vyvrcholením byl zmrzlinový pohár přelívaný horkými malinami: přelití se odehrávalo přímo na stole.
Z vín je standardní výběr z moravských sklepů, ale jsou nabízena i vína francouzská, chilská a italská.
Celková cena za oběd pro čtyři, po němž jsme odcházeli mírně řečeno přesyceni, nepřesáhla tisíc pět set korun. Restaurace Svět si na nic nehraje svým zařízením. Přílišným přepychem tady obklopeni nebudete. Je tu však útulno, klid, dobrá obsluha a chutná kuchyně.

Restaurace Svět u Ignáce
Ječná 5, 120 00 Praha 2
Tel. 24 92 05 09
Otevírací doba
Po-pá 11.00 – 23.00 hod
So-ne 14.00 – 23.00 hod
Počet míst: 35
Platební karty:
Visa, EC-MC, Dinners Club Int., JCB, American Express
Jazyková vybavenost personálu: Anličtina, němčina
Původ nabízených vín: ČR, Francie, Chile, Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 6 bodů 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 49 bodů ze 60

Výběr z jídelního lístku
Mexické jehněčí kotlety s listovým špenátem 255,-
Lososový steak na grilu s mušlemi a bylinkami 255,-
Irský biftek Guinness 295,-
Špíz ze svíčkové na rozmarýnu s brokolicí 230,-
Masové tortellini zalité zelenou omáčkou 135,-

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku
Valtické archivní 380,-
J.B. Chenet Blanc (Francie) 360,-
Tarapacá Merlot (Chile) 560,-
Chianti Merlini (Italie) 360,-

  • Našli jste v článku chybu?