Menu Zavřít

Není důvod nevkročit

24. 8. 2020
Autor: Euro.cz

Po pěti letech fungování překopal pražský Pivovar Národní svou strategii

Tu lokaci může sládkovi Jaroslavu Košťákovi závidět asi většina jeho českých a moravských kolegů. Pivo vaří v tom největším a nejvyhledávanějším centru české metropole - na Národní třídě hned vedle „zlaté kapličky“. Místo dříve hodně lidí znalo díky vyhlášené Klášterní vinárně.

V polovině letošního června to ovšem bylo už pět let, kdy se tu poprvé rozjela varna Pivovaru Národní a do otevřené spilky v historickém sklepení začala proudit první mladina. „Roční výstav se pohybuje kolem tisíce až patnácti set hektolitrů,“ popisuje Košťák ve sklepě plném tanků. Pro svrchně kvašené „ejly“, které občas také vaří, tady má i jeden cylindro konický tank.

Výtoč v restauraci s prostornou zahrádkou ve vnitrobloku je prý tak velká, že během teplých měsíců musí jít pivo ze sklepa dřív než během chladnějších ročních období, kdy je na zrání více času.

„To se musím přiznat,“ říká otevřeně sládek, který prošel i Plzeňským Prazdrojem, Svijany či Kounickým pivovarem připojeným k vyhlášené humnové sladovně Karla Klusáčka. „K vaření piva mě přivedl tatínek,“ vysvětluje Košťák, jak propadl řemeslu.

Současná hysterie z nové chřipky a související globální opatření způsobily, že Pivovar Národní musel zásadně překopat své uvažování. Zatímco dřív stál na zahraničních turistech libujících si ve zdejší nefiltrované jedenáctce, teď se musí podnik dostat pod kůži Pražákům a dovolenkářům z České republiky zvyklejším na filtrovaná piva. Cizinců v centru Prahy v létě výrazně ubylo, a tak restaurační pivovar patřící do rodiny Pizza Coloseum musí najít svoje pražské štamgasty.

Restaurace, která se rychle zaplnila i během pondělního podvečera, kdy jsme podnik navštívili, dokazuje, že pivo Czech Lion zatím tuzemské pijáky láká. Podzim však ukáže víc.

Jako první jsme otestovali zdejší světlý ležák Czech Lion 11°. Tedy jeho filtrovanou verzi, abychom byli úplně přesní. Pivo se 4,5 procenta alkoholu je základem zdejší produkce. Jedenáctka voní sladem, bohaté sypání zrna se projevuje i v plné a nasládlé chuti, na jejímž „ocase“ vyčnívá znatelná chmelová hořkost. Pivo má dobrou pitelnost, především ale sází na svou čerstvou chuť.

Ve druhé vlně na stole přistál polotmavý nefiltrovaný speciál Czech Lion 13° s alkoholovým nábojem v hodnotě 5,1 procenta. Z piva stoupá jemná vůně pražení, v kontrastu s temnou barvou speciálu pak působí hladká hořká chuť se stopovými prvky kávovosti, jež polotmavému pivu dodává na výborné pitelnosti a především jeho osvěžujícím duchu.

Pivovar Národní

Národní 8, Praha sládek: Jaroslav Košťák založeno: 2015 nabídka: spodně a svrchně kvašené ležáky a speciály co doporučujeme: lehký polotmavý speciál Czech Lion 13° otevřeno: pondělí až neděle (11.00 až 23.30)

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej stratilík stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?