Menu Zavřít

Není jen Evropa

4. 9. 2009
Autor: Euro.cz

EURO light

Centrum současného umění DOX v Praze-Holešovicích na sebe upoutalo mediální pozornost především díky vystavení Entropy Davida Černého (zůstane tam do 4. ledna 2010).
Pod touto slupkou se však nachází řada jiných podnětných událostí, na něž by se neměla těšit jen poměrně úzká společnost tvůrců a jejich přátel. V těchto dnech uvádí DOX například přehlídku tvorby Douglase Gordona, jedné z nejvýraznějších postav současného světového umění, který ve své tvorbě používá různé prostředky a média od videa, filmu, fotografie až po textové a zvukové instalace. Pod názvem „Krev, pot, slzy“ je k vidění ještě do 27. září a v rámci doprovodných akcí proběhne 13. a 14. září v kině Ponrepo minifestival filmů vybraných Douglasem Gordonem.
Výstava studentských alternativních projektů se uskuteční v rámci 5. mezinárodního bienále Industriální stopy 2009 od 1. října do 1. listopadu. Tématem architektonických prací jsou nová využití památkově chráněných průmyslových objektů (viz obrázek).
Díla čtyřiceti současných českých tvůrců z oblasti architektury, designu a současného umění představí od 6. října do 18. listopadu výstava „Moje Evropa“. Vybraní autoři vyjádřili výtvarnými prostředky svůj osobní pohled na pojem Evropy a evropského společenství.
Jádrem podzimní sezony budou expozice k 20. výročí pádu komunismu, předkládající provokativní srovnání minulých a současných metod přesvědčování. Výstava „Zítřek začíná včera“ (7. 10. – 23. 11.) konfrontuje minulý a současný svět pomocí dvou monumentálních videoinstalací: první představuje vojenskou přehlídku na Letenské pláni z roku 1955, natočenou ve výpravném hollywoodském stylu, druhou je závěrečná scéna dokumentárního filmu Český sen o fiktivním supermarketu. Instalace skupiny Pode Bal si bere na mušku prolínání komerčního a politického marketingu. Expozice „seznam.stb/vysoká sledovanost“ představuje pomocí výtvarných instalací téma přístupu k archivům komunistické Státní bezpečnosti a upozorňuje na stále aktuálnější problematiku sledování občanů.
Od počátku prosince do března příštího roku uvede DOX dvě výstavy o Hotelu Chelsea v New Yorku, který byl domovem mnoha významných umělců, spisovatelů, filmařů, herců a skladatelů. Setkávaly se tu nejen životy slavných a neznámých lidí, ale také různé sociální, ekonomické a umělecké trendy, jež ve svém úhrnu splétají fascinující příběh moderní doby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).