Menu Zavřít

NENÍ NAD ŠUMAVU

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Jan Stráský

PRAHA – Bývalý premiér a ministr Jan Stráský se vzdal svých mnohých politických aktivit a v devětapadesáti letech již působí jen v dozorčí radě Fondu národního majetku.

Absolvent obchodní akademie a později Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, na níž vystudoval filozofii a politickou ekonomii, byl v roce 1970 vyloučen z KSČ. V letech normalizace pracoval jako řadový úředník v bankovnictví.

EBF24

Jeho vrcholná kariéra začala v roce 1990, kdy přešel do centrály Komerční banky a stal se externím poradcem předsedy vlády České republiky. Po roce postoupil na post náměstka generálního ředitele Komerční banky. V roce 1991 byl delegován za ODS na místopředsedu vlády ČR. Tuto funkci vykonával do července 1992. Rok nato postoupil na křeslo předsedy federální vlády a ve stejné době byl pověřen i řízením ministerstva zahraničního obchodu. Po rozpadu Československa usedl do křesla ministra dopravy, které v roce 1995 vyměnil za post ministra zdravotnictví. To opustil koncem roku 1997 s tím, že chce žít na Šumavě, pracovat v tamním národním parku a věnovat se svému největšímu koníčku, turistice (je také místopředsedou pro ekonomiku Klubu českých turistů).

V dozorčí radě Fondu národního majetku zasedá Stráský od dubna loňského roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).