Menu Zavřít

Není pat jako pat

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Krátká hra

Dlouhá hra dělá dojem, krátká body. I když je významnou součástí krátké hry patování, hráči mu obvykle moc nedají. Zkuste si přitom spočítat, kolik zahrajete patů za jedno kolo. Řekněme, že se daří a je to něco kolem třiceti, čili zhruba třetina všech ran na hřišti. A teď zpytujte svědomí - věnujete při tréninku třetinu času nácviku patování? Správné provedení úderu jsme probrali v únorovém magazínu E8, tentokrát si naznačíme, jak řešit různé situace na jamkovišti - dlouhé a krátké paty.

(Názorné ilustrace naleznete v tištěné verzi magazínu E8.)

Čtení greenu

Kvalitně tvarované greeny je nutné se naučit správně „číst“. Není to úplně jednoduché, ale pomůže prostá pomůcka: Představte si, kam by míček unášela voda, kdyby tekla po povrchu greenu. Podle výsledného směřování pak upravte svůj záměr při patování.

Dlouhé paty

• Při dlouhém patování není prvořadým cílem dostat míček do jamky, ale připravit si dobrou výchozí pozici pro snadný druhý pat. Je to podobné jako na pětiparové jamce - snažíme se získat výhodnou pozici pro další úder, což v daném případě znamená dosáhnout zhruba metrové vzdálenosti od jamky. Pomůže představit si kruh okolo jamky o průměru asi dvou metrů a snažit se umístit pat do něj. Pokud se vám to podaří, druhý pat obvykle směřuje do jamky.

Krátké paty

• Při patování z delší vzdálenosti míříme ránu na jamku jako celek - představuje dostatečně přesný a malý cíl. Tutéž taktiku ale uplatňujeme i při patování z krátké vzdálenosti, ačkoli už stojí za to počítat nejen s umístěním jamky, ale i s její šířkou.
• Mnoho hráčů přistupuje k jamce jako celku i u vyloženě krátkých patů. To se ale nemusí vždy vyplatit a výsledkem bývá neproměněný pat.
• Odlišný přístup: V případě, že zahráváme pat z krátké vzdálenosti, nevnímáme už jamku jako celek, ale soustředíme se na její střed, na nějž také míříme.

WT100

Cvičení před hrou

• Podle statistik je více než polovina prvních patů ze vzdálenosti delší než osm metrů. Už to je jasný argument pro nácvik patování.
• Vhodným okamžikem je chvíle před vlastní hrou. Běžte na cvičné jamkoviště (u dobrých hřišť bývá nedaleko odpaliště první jamky) a nacvičte si pár patů. Získáte přehled, jak dnes greeny běhají, protože cvičná jamkoviště jsou ošetřována stejně jako greeny na hřišti, a vyhnete se nepříjemnému „zástřelu“ na několika prvních jamkách při hře.

  • Našli jste v článku chybu?