Menu Zavřít

Není velký výběr

2. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Slovenský plynárenský priemysel

BRATISLAVA (rů) – V privatizaci společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zůstal jen jeden uchazeč. O firmu, která je obdobou českého Transgasu, se původně zajímalo devět investorů ze tří kontinentů, závaznou nabídku však 28. února odevzdalo pouze konsorcium Gaz de France, německého Ruhrgasu a ruského Gazpromu. Nabízených 49 procent akcií chce koupit za 130 miliard slovenských korun. Člen privatizační komise Robert Fico označil cenu za skandální a vyzval vládu, aby nabídku nepřijímala. Poradenská firma PricewaterhouseCoopers ocenila před soutěží prodávaný majetek na 147 až 343 miliard korun. Hranici 200 miliard korun už dříve požadovali jako minimum i další opoziční politici. Vicepremiér slovenské vlády Ivan Mikloš přesto považuje nabídku konsorcia za přijatelnou. „Každý, kdo dnes tvrdí, že by to mělo být 200 nebo 170 miliard, si ta čísla jednoduše cucá z prstu,“ řekl. Privatizační komise má rozhodnout do poloviny března, konečné slovo však bude mít slovenský kabinet.
Konsorcium, jež bylo považováno za favorita i v tendru na Transgas, získá s akciemi SPP právo na většinu křesel v představenstvu i v dozorčí radě. Od slovenského státu, který zůstane většinovým vlastníkem, převezme rovněž řízení podniku.
SPP je na Slovensku monopolním dodavatelem a přepravcem plynu. Součástí nabídky je i většinový podíl ve firmě Nafta Kbely, jež vlastní rozhodující zásobníky plynu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).