Menu Zavřít

Neobjektivní, účelové

16. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Generální ředitel Čepro nesouhlasí s výroky Martina Pechana

V rozhovoru s bývalým obchodním ředitelem společnosti Čepro Martinem Pechanem (EURO 24/2005) se objevily některé nepřesnosti, na které chci reagovat. Nehodlám komentovat informace o hospodaření Čepra z minulosti (před mým nástupem do funkce generálního ředitele v květnu 2003), protože ty jsou předmětem vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. Chci však poukázat na to, že nekalé praktiky, o kterých doktor Pechan mluví, nejsou v současné době v naší společnosti možné, a to prakticky ani teoreticky.

Kontroly, kontroly.

Na všech vstupech do produktovodního systému Čepro, a. s., jsou měřidla, pravidelně ověřovaná a certifikovaná akreditovanou zkušebnou. Na každé čerpání z rafinerie je vystaven protokol, který musí být oboustranně odsouhlasen. Pokud by se objevil rozdíl mezi načerpaným množstvím pohonné hmoty a množstvím uvedeným v dokladech, vždy jsou údaje „narovnány“ a teprve pak k vzájemnému odsouhlasení výsledného protokolu. Do evidence Čepra se dostanou vždy až konečné údaje odpovídající skutečnosti.
Podobným způsobem je zajištěn příjem zboží do systému Čepro po železnici. Všechny železniční cisterny jsou váženy na vahách, pravidelně ověřovaných akreditovanou zkušebnou. Na všechny výdejní terminály jsou osazena certifikovaná ověřená měřidla. Platí stejný postup výdeje zboží jako na jeho vstupu. Na výdeji jeho dispečer kontroluje plněné autocisterny, který ověřuje oprávněnost uvolněného zboží danému zákazníkovi. Vystavené průvodní doklady spolu s autocisternou dále kontroluje bezpečnostní služba při výjezdu z areálu Čepra. Kromě toho jsou veškeré operace spojené s výdejem kontrolovány technickými zabezpečovacími prostředky.

Jeden systém.

Kontrole podléhají také stavy uloženého zboží v nádržích. Hladiny v nich se měří buď elektronicky, nebo manuálně. Elektronické hladinoměry se postupně stávají standardem, ale i přes jejich přesnost jsou získané údaje pouze orientační. Směrodatná jsou čísla z měřidel na vstupech a výstupech ze systému.
Stavy zásob ve střediscích a skladech jsou každý den porovnávány vzhledem k příjmu a výdeji zboží k předchozímu dni. Na konci každého měsíce vznikají takzvané bilance, tedy porovnání přijatého a vydaného zboží za uplynulý měsíc. Jednou za rok se uskuteční také hloubková inventura veškerého zboží v systému Čepro, a to na základě zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví.
Rád bych také podotkl, že na stavy zboží mají vliv i teplotní výkyvy, a proto jsou všechny údaje přepočteny na referenční teplotu patnáct stupňů , aby veškeré údaje byly jednoznačné a přesné.
Evidence pohonných hmot je od konce roku 2003 součástí nového informačního systému. Všechny dosavadní systémy byly sloučeny do jednoho, který pracuje automaticky a vyžaduje minimální zásah operátorů. Údaje v evidenci jsou vzájemně podporované a navíc se porovnávají s informacemi uvedenými v dokladech. Je tedy naprosto vyloučené, aby v systému nekontrolovaně vznikaly větší nebo menší objemy zboží oproti evidenci.

Z toho vyplývá, že tvrzení doktora Pechana „..deset tisíc kubíků vůbec nepoznáte“ je nesmyslné. Také další jeho tvrzení se nezakládají na pravdě a slouží spíše tomu, aby zmátla čtenáře řadou neúplných informací, které vzhledem k jejich technické specifice nemají možnost posoudit.

CIF24

Když mu byly tři roky málo ....

Martin Pechan pracoval v Čepru s malými přestávkami od roku 1999 do roku 2002, tedy téměř tři roky. Za tu dobu měl dostatek příležitostí navrhnout a uskutečnit se svým týmem řadu řešení, kterými mohl zabránit nepravostem, o kterých se často vyjadřuje jako o „bordelu“. Nechci nijak přeceňovat svoji úlohu, ale v těchto týdnech je to právě dva roky, kdy jsem nastoupil jako generální ředitel Čepra. Se svými kolegy jsem zavedl koncepční, organizační a strukturální změny, jednoznačně zabraňující případným pokusům o zneužití obchodování a hospodaření společnosti. Od postupného zavádění firemní kultury až po přísná nařízení ve všech oblastech činnosti společnosti. Za kratší dobu jsem tedy zvládl to, o čem Martin Pechan jen mluví.
Není nepodstatné, že v průběhu posledních několika měsíců se akciová společnost Čepro podrobila řadě auditů (forenzní, právní, personální audity), které pro ni vyzněly velmi pozitivně.Také v případu Bena nebyla naší společnosti celními orgány nikdy doměřena žádná daňová povinnost. Martin Pechan je v současné době trestně stíhán v souvislosti s celním a daňovým únikem týkajícím se zboží společnosti Bena. Jeho tvrzení uvedená v rozhovoru jsou neobjektivní a účelová, a zapadají do mozaiky organizovaných kriminálních útoků, kterým musí v posledních měsících naše společnost čelit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).