Menu Zavřít

Neodepisujte LCD televizory

4. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Displeje z tekutých krystalů dohánějí pokročilé plazmové panely

Ještě před několika měsíci by na otázku, zda si pořídit plazmový, nebo LCD televizor, každý zasvěcený odpověděl, že jedině plazmu. Jenže LCD panely chytily druhý dech a plazmovým televizím by mohly pěkně zatopit. Dotahují se na ně jak rychlostí odezvy, která se stále zvyšuje, tak i kontrastem, podáním barev a například ve spotřebě, což dnes začíná být u velkých úhlopříček důležitý faktor, dokonce plazmové konkurenty porážejí. Plazmové televize se navíc potýkají s nepříjemným problémem, aktuálním hlavně v Česku. Naše televizní stanice totiž ještě nedostihly dobu a svoje loga mají pořád neprůhledná až řvavě barevná, na rozdíl od zahraničí, kde například HBO na průhledné logo přešlo už před lety .
A to je potíž. Někteří výrobci plazmových panelů se specifiky českých stanic drze nepočítají a loga - zejména Primy s největším podílem bílé barvy - se do obrazovek plazmových televizí nemilosrdně vypalují. Snad jen Panasonic u panelů deváté generace používá technologii, která rozpozná statické logo a pixely pod ním v rychlém sledu mění. Tak se nevypálí stín loga, který nelze odstranit a televizi znehodnotí. Na českém trhu se panely bez této technologie prodávají dál a argumenty nešťastných zákazníků, kteří utratili desítky tisíc korun za velkou televizi, jež je jim k ničemu, nikoho nezajímají, přestože je nabízen produkt, který sám sebe užíváním k účelu, pro nějž byl vyroben, během pár měsíců zničí. Proto je třeba u plazmových televizorů pečlivě zjišťovat, která generace panelů je v nich osazena a jaké jsou záruční podmínky. Plazmy i LCD televizory větších úhlopříček je také vhodné před zakoupením vyzkoušet prostřednictvím televizního signálu. V prodejnách obchodníci často pouštějí jen film na DVD, při němž oba typy televizorů excelují. Doma ale může přijít nepříjemné překvapení. Televizní signál se totiž v Česku šíří normou PAL, která pamatuje Švédy na Karlově mostě. Rozlišení přibližně 800 na 600 je příliš nízké a na větších úhlopříčkách je obraz běžného televizního signálu příšerný. Dá se poněkud vylepšit různými filtry.
Levné přístroje nemá smysl kupovat, každá ušetřená koruna se projeví přeléváním pixelů při pohybu obrazu a rozrastrovanými hranami a liniemi. U vyspělých přístrojů platí, že obě technologie jsou už zhruba na srovnatelné úrovni, v kontrastu je lepší LCD, v černé barvě plazma, a když si ověříte, že přístroj poskytuje kvalitní obraz i při běžném analogovém signálu, bude o volbě mezi plazmou a LCD zřejmě rozhodovat jen cena a osobní preference.
Za zařazení do seznamu vhodných adeptů stojí novinka od Philipsu, LCD televizor řady Cineos s krkolomným označením 32PF9541. Úhlopříčka osmdesát centimetrů je považovaná za určitý předěl mezi malými a velkými televizory, při ní už začínají být platné obavy o korektní zobrazení televizního signálu. V tomto případě však nejsou na místě, cineos se s bídou systému PAL dokáže porvat velmi obstojně. Navíc je vybaven velmi zajímavým doplňkem ambilight druhé generace, který kvalitu prožitku před obrazovkou podstatně zvýší. K této technologii jsem byl poněkud skeptický, ovšem po vyzkoušení cineosu musím přiznat omyl. Ambilight je úžasná věc. Televizor analyzuje zobrazovaný signál a kolem přístroje vytváří světlo, které automaticky a nezávisle přizpůsobuje svou barvu a intenzitu měnícímu se obrazu. Jednak tím opticky ještě více zvyšuje kontrast, jednak vtahuje diváka do děje. Ze zdroje s kvalitnějšími daty, ať už jde o DVD nebo BluRay, se uplatní i HDTV rozlišení 1366 na 720 p, což sice není to pravé „Full HDTV“, nicméně při dané velikosti úhlopříčky a běžné vzdálenosti diváka od televizoru stejně rozdíl proti plnému 1920 na 1080 p nebude vidět. Philips je také nabit digitálními funkcemi pro vylepšení obrazu, a na výsledku je to znát. Obraz z DVD i tuneru je sytý a i na slabých stanicích téměř bez šumu. Ostrost je ale někdy příliš vysoká a v obraze se chvějí hrany. Velkým plusem je USB konektor na straně přístroje, do něhož se dá připojit fotoaparát, flash disk nebo mp3 přehrávač a dálkovým ovladačem přímo procházet fotografie a data na médiích.
Za současnou cenu je cineos velmi dobrý kompromis mezi pořizovacími náklady a výkonem. Obsahuje citlivé elektronické filtry, zlepšující nízké rozlišení PAL normy a zvyšuje kvalitu prožitku pomocí ambilight. Příliš mnoho konkurentů na českém trhu nemá.

klady
kvalitní obraz,
Ambilight
funkční filtry
USB Digital Media Reader

zápory
vyšší cena

ebf - tip - debata

tabulka Philips Cineos 32PF9541
cena 33000 s DPH
rozlišení 1366 x 768 p, Obrazovka s antireflexní vrstvou
Poměr stran: 16:9
Jas: 550 cd/m²
Dynamický kontrast: 6000:1
Reakční doba: 6 ms
Úhlopříčka obrazovky: 32 palec / 80 cm
vylepšování obrazu: Pixel Plus 2 HD, Dynamický kontrast, aktivní Ambilight
Rozhraní : HDMI, CVBS, RGB, S-video, 2x Scart, USB, S/PDIF, YPbPr

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).