Víno
Poodhrňme opět oponu rakouského vinařského jeviště. Pomalu, o to však urputněji se vína našich jižních sousedů propracovávají na špičku světové scény. Nové technologie, zelené práce s uplatněním žhavě současných trendů, hlavně však citlivé spojení dnešních požadavků s tím nejlepším, co přinesla tisíciletá tradice vinařství v zemi, to jsou aktiva Rakušanů. Velmi dobře se vyrovnali s generačním střídáním, kdy mladí nastupující winemakeři dokázali báječně naroubovat to nejlepší z novinek v branži na poctivé rodové tradice, trvající mnohdy několik století.
Jedním z takových sklepů je i vinařství Diem v dolnorakouském Obermarkersdorfu. Nepatří k těm úplně nejstarším v kraji, vzniklo v roce 1848 a dnešní majitel Gerald Diem je zástupcem páté generace rodu. Ve vinohradech i sklepě zúročuje své zkušenosti z práce ve francouzském Bordeaux a důsledně směřuje k nejvyšší kvalitě. Výsledkem jsou čistá, zajímavě komponovaná vína, ctící odrůdu. Zároveň však nesou patrné stigma terroiru, jež z nich činí sortiment s jedinečným, neopakovatelným charakterem.
ChardonnayTriftberg 2003, Qualitätswein - Weingut Diem, Niederösterreich si důrazně říká o pozornost už elegantní, uměřenou a vkusnou ambaláží. V noblesní lahvi se ukrývá mok slámově žluté barvy, brilantně čirý, s bryskní, kovově chladnou jiskrou. Uměřená kytka otevírá spektrum vůní jižního ovoce, podložené hladivým máslovým tónem a rozšířené zatím druhoplánovým, nicméně však již patrným akordem nazrálosti.
Poměrně robustní tělo skýtá harmonicky vyladěný souběh chutí, v nichž dominují ovocité prvky. Valéry exotického ovoce nejsou tak výrazné jako u jižních představitelů této odrůdy, nicméně podporovány příjemně oživující kyselinou představují potěšující doušek. Ve víně je již jasně patrná stopa vyšší vyzrálosti, jež dokresluje jeho dlouhé, virtuózní odeznívání.
Kdo očekává chardonnay s výraznou, omračující vůní, bude zklamán. Té se mu nedostane. Na rozdíl od takto aromatických vín, která zhusta mívají krátký a nepříliš výrazný konec, však Diemova „chardonka“ nabízí plný, líbivý dojem, umocněný hravou kyselinkou a chuťově rozhojněný lehýnkým dotekem hořčinky a špetkou, špetičkou cukru v samém závěru.