Menu Zavřít

Neplatiči přes palubu

28. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Bank of America se hromadně zbavuje toxických hypoték. Desetitisíce Američanů mohou přijít o střechu nad hlavou

Od hypoteční krize ve Spojených státech sice uplynuly téměř čtyři roky, přesto však některé banky stále drží na svých účtech velký objem toxických půjček. Jednou z nich je největší americký finanční dům Bank of America (BofA). Ta dosud vlastní těchto „spouštěčů“ krize nejvíc a nyní se jich hodlá rázně zbavit. Díky dohodě, kterou uzavřela s investory, bude moci podstatnou část z 1,3 milionu kusů hypoték odprodat menším hypotečním firmám a drobným brokerům. Má to však jeden háček. Desetitisíce lidí, kteří vlastní ty nejméně likvidní hypotéky (rozuměj – mají problém se splácením), kvůli tomu mohou rychle přijít o své domy.
„Cílem je pomoci těm dlužníkům, kterým se ve splácení jejich půjčky daří. Je ovšem také pravděpodobné, že tato dohoda povede k rychlejšímu řešení v těch situacích, kde dochází k zabavení majetku,“ sdělila banka v prohlášení. Dle deníku New York Times jsou přímo ohroženy desetitisíce klientů banky.

Důvod k obavám

Situace se na jednu stranu zdá logická. Pro BofA, která s hypotečními zástavními listy nikdy přímo neobchodovala, ale získala v tomto byznysu svou nezáviděníhodnou roli akvizicí investiční skupiny Countrywide, představují hypotéky stále podstatné riziko. Díky dohodě, kterou uzavřela s investory, například s Goldman Sachs, JP Morgan, BlackRock a dalšími, a na kterou bude muset vynaložit 8,5 miliardy dolarů, bude moci toto riziko výrazně zředit, a získat tak stabilnější pozici. Navíc nemůže být žádného sporu o tom, že bankovní sektor by měl být skutečně od těchto nelikvidních časovaných bomb vyčištěn. Dohromady americké banky stále drží 2,6 trilionu hypotečních úvěrů, čtvrtina z toho jsou sekundární hypotéky (druhá v domácnosti). Ještě letos v dubnu byla navíc pětina všech hypoték delikventní, tedy splácená se zpožděním, nebo vůbec.
„To ukazuje, že banky jsou ve velké míře nezajištěné proti případným ztrátám. Měli bychom si dělat starosti, co se stane, pokud nemovitosti zažijí další propad,“ řekl listu Wall Street Journal Daniel Alpert, ředitel investiční skupiny Westwood Capital. Banky tedy rozhodně mají důvod snažit se projít ozdravnou kúrou.

EBF24

Aspirin na rakovinu

Na druhé straně dopadne břímě dohody opět na obyčejné Američany, kteří si v letech po krizi už vytrpěli bezesporu své. Jen za minulý rok bylo bankami a finančními ústavy ve Spojených státech zastaveno milion bytů a domů, což je vůbec nejvyšší číslo v americké historii. Letošní rok má být údajně ještě horší. K tomu si směle můžete připočíst neustále klesající ceny nemovitostí (až na světlou výjimku několika měst), což situaci lidí zatížených hypotékou ještě více komplikuje. V takové situaci je zmínka o uplatnění desítek tisíc dalších zástav, zdůvodněných navíc jako nutnost k očištění bankovní rozvahy, zprávou ne zrovna dvakrát vítanou.
„Je to jako dávat aspirin pacientovi s rakovinou. Vyjednávání o této dohodě se účastnili velcí hráči z horní části celé pyramidy, ale nikdo nepřizval k debatě samotné majitele domů, kteří mají v sázce mnohem víc,“ říká právník Matthew Weidner, který zastupuje dlužníky ohrožené exekucí.
Logický argument, který zaznívá už po čtyři roky, vychází z názoru, že dlužníci smlouvu uzavřeli dobrovolně, a za svou situaci si tak mohou sami. Nikdo je přece nenutil, aby na sebe uvalili půjčky, které nejsou schopni splácet. Proti tomu ovšem hovoří velmi dobře zdokumentované příběhy konkrétních lidí, kteří se do nezáviděníhodné situace dostali. Konkrétně společnost Countrywide, která zprostředkovala většinu hypoték patřících nyní BofA, byla dokonce obviněna z nekalých praktik. Jejich makléři, placení z provizí, obcházeli domy a poskytovali zavádějící informace o možnostech splácení a o tom, jak bude ta či ona půjčka „udržitelná“. Nešlo přitom o výjimečné případy. Countrywide byla největší svého druhu v celých Spojených státech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).