Menu Zavřít

NEPŘIJATELNÉ PROPOJENÍ

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

PRAHA – Tak jak se očekávalo, největší potíže v přípravě na otevření telekomunikačního trhu bude činit propojování sítí. Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí žádá o neodkladný zásah předsedu Českého telekomunikačního úřadu Davida Stádníka. Chce po něm „zavedení objektivních metod kontroly cen za služby spojené s propojením . Nelíbí se jí totiž ceny, které minulý týden zveřejnil dominantní Český Telecom ve své referenční nabídce (www.telecom.cz).

EBF24

Členové asociace (Aliatel, Callino, Contactel, České radiokomunikace, Globix, GTS, UPC ČR a TransgasNet) tvrdí, že požadovaná výše propojovacích poplatků dokonce převyšuje ceny účtované Telecomem konečným uživatelům. „Pokud by tyto ceny odrážely reálné náklady, musel by mít Český Telecom mnohonásobně vyšší režii než všichni významní operátoři zemí Evropské unie, což je paradoxní, uvádí se v prohlášení.

Jestliže některý z operátorů požádá jiného o uzavření propojovací smlouvy, podle zákona běží devadesátidenní lhůta, během níž by se měli na ekonomických a technických aspektech propojení dohodnout. Když se to nepodaří, rozhodne ve věci direktivně Český telekomunikační úřad. Telecom o propojení zatím požádaly firmy Aliatel, Contactel, Globix a Dattel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).