Menu Zavřít

Nepřítel státu znovu zasahuje

28. 2. 2014
Autor: Redakce

Zpráva o podmínečném propuštění Tomáše Pitra koncem tohoto týdne tak trochu zapadla ve všeobecném povyku okolo děsivých událostí na Ukrajině. Ač se tomu nelze nějak zvlášť divit, troufám si říct, že Pitrovo propuštění bude mít na Česko možná stejně velké důsledky. Zdá se to přehnané? Možná trochu. Na druhou stranu propuštění člověka, který se stal (ať už právem, či nikoliv) symbolem korupční éry 90. let, může být vnímáno s velkými vášněmi.

Jako by nestačilo, že jeho spolupracovník Miroslav Provod je díky amnestii prezidenta Klause křišťálově čistým občanem – tedy alespoň na papíře. V Pitrově případě to je trochu jinak: rozsudek platí s tím, že si nemusí odsedět zbytek trestu ohledně daňových deliktů za mřížemi. Muže, který byl premiérem České republiky otevřeně nazván nepřítelem státu, můžeme odteď zase potkávat na ulici.

Hned na úvod začal Pitr ve svém typicky velikášském stylu. Hrdě se přihlásil k tomu, že pokračuje v podnikání. Pravda, podle rozsudku nesmí ještě řadu let zasedat ve statutárních orgánech firem. Jako by to v Česku platilo za nějaký handicap. Spíš naopak. A v jakém oboru prý Pitr podniká? Prý se dnes zabývá energetikou. „Je to velká teplárna s elektrárnou, kombinovaná výroba tepla a elektřiny z hnědého uhlí,“ uvedl podle deníku Dnes.

Týdeník Euro tak nějak tuší, o co by mohlo jít. Dlouhodobě se spekuluje, že Pitrovi skrytě patří společnost Ponce, která vlastní teplárensko-energetickou společnost Energy Ústí nad Labem. Pokud je to pravda, Pitr se hned z kriminálu zapojí do jedné z největších kauz, které se v naší zemi v současnosti odehrávají.

Energy Ústí nad Labem má totiž pohledávku přes 300 milionů korun v koncernu Via Chem. Ano, v tom Via Chemu, který je dědicem Pitrovy Setuzy a jehož dluhopisy nakoupily prostřednictvím brokerské firmy Key Investments radnice Prahy 10, Prahy 6 a města Sokolov. Via Chem pohledávku popírá, což také o lecčems svědčí.

Že jsou vztahy mezi současným vládcem chemického průmyslu na severu země, Petrem Sisákem, a jeho předchůdce Pitrem vyostřené, není žádným tajemstvím. Jsou-li ony Pitrovy „teplárenské zájmy“ skutečně na severu země, stává se z nepřítele státu ze dne na den velký hráč, o kterém ještě uslyšíme.


Od autora se dočtete více zde:

Česká psychologická recese

Google a důvěra

EBF24

Masakry na Ukrajině a naše pokrytectví

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).