Menu Zavřít

NEPRODÁM...

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pro stát může být nabídka odkupu poslední výhodnou šancí.

Ačkoliv na myšlence přerodu skupiny Investiční a Poštovní banky (IPB) na holding se nic nemění a přípravné práce zjevně postupují podle plánu, dojde brzy k rozhodnutím, jež výrazně ovlivní budoucí podobu uskupení. Souběžně s přeměnou IPB se na holdingové uspořádání přetvoří i Česká pojišťovna (ČP). Zcela původním záměrem IPB bylo začlenit Českou pojišťovnu do svého holdingu jako jednu z dcer. Sebevědomí manažeři pojišťovny ovšem od počátku dávali najevo, že by rádi viděli pojišťovnu jako rovnocenného partnera IPB, jako jednoho z akcionářů holdingu, zřejmě ještě vedle skupiny PPF. Jelikož skupina IPB společně s PPF jedná ve shodě a drží v pojišťovně majoritu, nejde o žádný zvláštní problém, ale spíše o téma k diskusi.

Prošláplou cestou.

Česká pojišťovna ohlásila záměr postupného přerodu na holding. To znamená, obdobně jako u skupiny IPB, že většina jejích nynějších dcer by přešla do vztahu sesterského a některé vybrané si zřejmě jako dcery ponechá. Lze vyvodit, že by zřejmě šlo o ty činnosti, jež jsou upravovány společným zákonem (obdobně jako si IPB chce jako dceru ponechat například Česko-ruskou banku či stavební spořitelnu), tedy především pojišťovací. Do sesterského vztahu by zřejmě přešla Kapitálová investiční společnost ČP nebo ČP Leasing.

Nová skupina IPB tak asi dostane nejspíš podobu spojení dvou holdingů, a to IPB a České pojišťovny, a nikoliv začleňování jedné do holdingu druhé. „Propojení dvou holdingů je po technické stránce jednodušší, komentovala situaci mluvčí IPB Barbora Tachecí s tím, že banka přetvoření skupiny pojišťovny na holding podporuje.

Šance v pondělí skončila.

Přeměna skupiny České pojišťovny na holding ale může být také cestou, jak probudit stát z jeho již dvouletého letargického vztahu k tomuto našemu největšímu pojišťovacímu ústavu. Drží v něm totiž zhruba třicetiprocentní podíl a již před dvěma lety ohlásil svůj záměr tento podíl rychle prodat. Vláda ale nadále zastává pozici mrtvého brouka.

Přitom jedna cesta je před ní již téměř dva měsíce otevřená. Stát se po ní ovšem zatím ani očkem neohlédl. Počátkem léta ohlásila totiž skupina IPB a PPF jednání ve shodě - společně získaly v pojišťovně postavení majoritního vlastníka a nabídly odkup akcií minoritním akcionářům, právě především státu. Majoritní podíl dosahuje výše 51,2 procenta. IPB a jí kontrolovaná společnost Integra drží v ČP celkem 31procentní podíl, skupina PPF pak zbylých 20,2 procenta. Nabídka odkupu trvá šedesát dnů od zveřejnění v obchodním rejstříku - od 14. července do 13. září. Stát ji zatím nevyužil.

„Cena, kterou jsme společně se skupinou PPF minoritním akcionářům nabídli, byla vyšší než ta, kterou určuje zákon, a je pro všechny výhodná, prohlásila pro týdeník EURO Tachecí. Nabídnutá cena činí tisíc pět set korun za akcii. Je zhruba o devadesát korun vyšší než průměrná cena za akcii dosažená na veřejných trzích za posledního půl roku před vyhlášením odkupu. Celkem by tak stát dostal něco málo přes jednu a půl miliardy korun. Podle odborníků je chybou, pokud kabinet kalkuluje s tím, že nabídku k odkupu nevyužije a bude se snažit dosáhnout lepší ceny tím, že na prodej svého podílu vyhlásí výběrové řízení. Lepší ceny by se mu totiž s největší pravděpodobností v tendru dosáhnout nepodařilo. Příkladem z poslední doby je váhání státu s prodejem sokolovské chemičky. Původní nespokojenost s osmdesáti miliony dolarů nakonec vedla k prodejní ceně ve výši necelých pěti milionů dolarů.

Dozorčí rada ve střehu.

ebf - tip - debata

Stát sice vlastní v České pojišťovně třicetiprocentní balík akcií, ovšem podle dostupných informací polovina z nich zní na jméno a druhá polovina na doručitele. Přitom pokud by tento balík chtěl stát prodat ve výběrovém řízení, může tak fakticky učinit pouze s jednou polovinou, a sice s akciemi na doručitele. Podmínkou uskutečnění tendru u akcií na jméno je totiž souhlas dozorčí rady České pojišťovny. Bez souhlasu dozorčí rady nemůže stát prodávat celý balík akcií, jež nyní drží, potvrdil týdeníku EURO předseda představenstva ČP Ivan Kočárník. A tady by stát mohl narazit. Dozorčí rada je složená z lidí jmenovaných akcionáři pojišťovny a je otázkou, zda by považovali za rozumné hlasovat pro prodej těchto akcií v tendru. Zřejmě spíš nikoliv. Pravdou zůstává, že desetiprocentní podíl drží v pojišťovně ještě Komerční banka. Ovšem ani společně s tímto podílem - pokud by ho stát od banky odkoupil - by příliš štěstí neudělal. Kdo by platil vysokou cenu za pětadvacetiprocentní podíl ve společnosti, která má jasného majoritního vlastníka?

Otázkou co s akciemi České pojišťovny a její doprivatizací se minulou středu zabývala vláda. Podle informací týdeníku EURO ovšem k žádnému závěru nedošla. To zřejmě znamená, že stát nevyužije nabídky skupiny IPB a PPF k odkupu a bude se snažit hledat jinou cestu privatizace. Nabídku na odkup ovšem také mohou IPB a PPF prodloužit. Může se jednat o ceně. Prodej státního podílu v pojišťovně se tím ovšem dál protahuje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).