Menu Zavřít

Neprůhledné hvozdy

16. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Malé firmy z výběrového řízení Lesů ČR vypadly

Jsi-li malý, nezávislý a seriózní, bez zálohy náhradních činností a bez vlivných přátel v komplikovaných lesnických vztazích, nechoď do lesa. Mohl bys dopadnout jako desítka malých lesnických firem (šest českých a čtyři moravské), které navzdory dobrým výsledkům v péči o les v předchozím období vypadly z výběrového řízení Lesů ČR. Nemají se kde uchytit, takže šanci přežít má jen sem tam nějaká. Na druhé straně výběrová porota Lesů ČR vyslala do díla některé neznámé firmy, jež se mohou pochlubit jen očekáváním, protože žádná lesnická práce za nimi vidět není. Kritikům výběrového řízení z České asociace podnikatelů v lesním hospodářství se u patnácti smluvních jednotek zatím nepodařilo dohledat ani povinnou odbornou certifikaci. Co tedy rozhodovalo o výběru?
To se nikdy nikdo nedoví. Všechny údaje jsou tajné, účastníci nemají možnost posoudit, jaké slabiny měla jejich nabídka vůči těm úspěšným a nemohou se odvolat. Nabídnutá cena byla až na druhém místě za subjektivně posuzovanými referencemi. O tom, kdo a jak takové reference porotě připravoval, bylo po celou dobu řízení ticho po pěšině. Takhle vypadá ta „nejprůhlednější“ výběrová soutěž, jak ji při každé příležitosti prezentují zástupci Lesů ČR.
Ač je to samá tajnost, výsledky stejně prozradily, že současný management státních lesů přepřahá koně. Kdysi v soutěžích vévodila ve střední Evropě nejsilnější lesnická společnost CE WOOD. V minulém výběrovém kole však navzdory vysoké nabídce přišla prakticky o všechny svěřené díly, a tak toto kolo bojkotovala. Nepopiratelným současným lídrem je skupina firem kolem Tomáše Nebeského, silná už z jarního kola.
Dalším úspěšným seskupením jsou neformálně spřátelené firmy ze severní Moravy, od Lesů Beskydy po Lesostavby Frýdek-Místek, proti nimž všichni severomoravští konkurenti tvrdě pohořeli. Zlí jazykové tvrdí, že se dá podle toho poznat, které firmy jsou poslušné a které neposlušné vůči Lesům ČR a jejímu řediteli, který z této oblasti pochází.
Svoji pozici z dřívějška si jako jediné ze všech soutěžících dokázaly udržet firmy Jana Mičánka. Žádná velká ztráta ani zisk. Teprve na čtvrtém místě je stará parta někdy rozhádaných západočeských kamarádů, mezi jejichž firmy patří Lesní společnost Plasy, oficiálně označovaná za vítěze výběrového řízení se čtyřmi územními jednotkami o celkové výměře 35 900 hektarů.
Jen málokterý obor je tak provázán osobními vazbami, takže jiný pozorovatel může odhalit i jiné trendy - a všechny jsou špatně. Jediné lidsky dosažitelné spravedlnosti výběru by mohl docílit postup podle výběrového zákona. Zatemněný tendr se světlým nátěrem však Lesům ČR posvětil i vrchní ředitel antimonopolního úřadu Miroslav Šumbera. Ten je však odvolán a jeho následovníci teď stojí před posouzením kvanta stížností. Naděje, že temné hvozdy ještě prosvítí paprsek, neumírá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).