Menu Zavřít

Neprůhledný kupec

8. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Publicitu nechci, snad až po koupi, říká podnikatel Otto Novák

Novým majitelem areálu lidově zvaného SANOPZ II. na smíchovské Cihlářce se rozhodnutím radnice Prahy 5 z 21.února má stát Otto Novák. Kupní smlouva na zázemí bývalého sanatoria rudých prominentů, za něž Novák nabídl 42 milionů korun, by měla být podepsána během dubna či května. Ale kdo je Otto Novák?

Publicita nepomůže.
„Nechci se teď sejít, nechci teď nic říkat. Nemám čas a články té věci ne vždy pomohly,“ odpověděl Novák (45) na žádost týdeníku EURO o setkání. Vystudoval ekonomii, je zeťěm bývalého generálního ředitele Tuzexu Antonína Račanského (toto jméno figuruje v Cibulkových seznamech s označením agent a tajný spolupracovník pod krycím jménem Břéťa). Dlouho působil v podniku Pražské komunikace, kde byl koncem února 1993 pověřen řízením. Primátor Jan Koukal jej však k 1.září toho roku odvolal kvůli „konfliktu zájmů v procesu privatizace“. Novák podle něj předložil jako soukromá osoba privatizační projekt, který byl údajně v rozporu se zájmy města. Novákův bývalý přítel Václav Husák pro týdeník EURO uvedl, že v Pražských komunikacích se Novák podílel i na povolování nových benzinek. Po třech letech strávených v soukromých firmách (mj. oblast zpracování odpadu) se měl Novák na podzim 1996 stát Husákovým společníkem v jím založené firmě Rollpa International s. r. o. Místo toho však podnik nepřátelsky ovládl.

Rollpa story.
„Pan Novák je podvodník neskutečného kalibru, který mě jako kamaráda připravil o firmu,“ tvrdí Husák. „Dva roky se mnou dělal, já mu pak dal plnou moc a druhý den jsem byl bezdomovec.“ Rok po založení (1992) do firmy vstoupil Česko-americký podnikatelský fond dominantním vkladem 16,5 milionu korun. Když fond roku 1996 Rollpu International opouštěl, pověřil Husák Nováka, aby vyjednal převod, ten však podíl v ceně 16,5 milionu korun koupil pro sebe. Směnka se podle Husáka později ztratila. Husák pak odkoupil firmu Rollpa Morava, kde pokračoval ve výrobě papírového stavebnicového nábytku, Novák jej zažaloval za nekalou soutěž a spor o ochranné známky trvá dodnes. „Mě zajímá výroba, jsem technik, nespekuluji a nemanipuluji,“ říká Husák.
Na Otto Nováka dnes nerada vzpomíná i ředitelka cestovní kanceláře Rollpa travel club Jana Brunnerová. I ona pokračuje v jedné z aktivit původní Rollpy, avšak Novákovu žalobu ohledně ochranné známky již úspěšně odrazila.

Tichý ústup.
Novák s ovládnutou Rollpou International tiše opouštěl scénu. 5.ledna 1998 prodal dva užitné a jeden průmyslový vzor včetně čtyř ochranných známek společnosti Diagonála Y za 721 tisíc korun. V té době proti Rollpě International podala u Obvodního soudu pro Prahu 3 žalobu pobočka České spořitelny v Jablonci nad Nisou za nesplácení úvěru. Týdeník EURO zjistil, že spořitelna nakonec pohledávku pro její nedobytnost postoupila jinému subjektu. Novák v létě 1998 přestal být jednatelem Rollpy a na podzim toho roku došlo i přejmenování firmy na R. I. s. r. o. Sídlem se místo Prahy stala obec Tlučná v okrese Plzeň – sever, v telefonním seznamu tato firma není. Jednatelem po Novákovi je dodnes Libor Fiala, který figuruje v řadě dalších firem. Zubaři využívající část objektu bývalého SANOPZu II. si 19.února 2002 nechali o Otto Novákovi vypracovat právní rozklad, v němž se uvádí, že „Libor Fiala není důvěryhodný subjekt, protože posílá společnosti do konkursu a likvidace. V rámci nevypořádaného konkursu nemá jednatel Libor Fiala vypořádány pohledávky a to i vůči správci daně. Vztahy se jmenovanými lze prohlásit za rizikové“.

MMF24

SANOPZ.
O areál bývalého SANOPZu II. se přihlásili tři zájemci, mezi nimi Otto Novák. „Dva posléze od svého záměru upustili, pan Novák postupně navýšil nabídku až na 42 milionů a nakonec zůstal sám,“ říká místostarosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS). Kde vzal Novák peníze, nikdo netuší. O jeho solventnosti však Jančíka přesvědčila složená předepsaná jistina ve výši 12,5 procenta z nabídky. Územní plán prý nedovoluje zřídit na Cihlářce jiné než zdravotnické nebo sociální zařízení, a tak zubaři ordinující v části objektu (zbytek je prázdný) původně jednali s Novákem o společné koupi. Podle jejich předáka Zdeňka Kováře se ovšem Novák později rozhodl objekt koupit sám s příslibem, že zdravotníkům část prodá. Zubaře dnes chrání jen dvouměsíční výpovědní lhůta. Bojí se, že nový majitel vykličkuje z dosud pouze slovně slibované desetileté nájemní lhůty.
„Je to pro chátrající Cihlářku poslední šance na záchranu,“ tvrdí Jančík. Informace o Novákovi prý radnice čerpala jen z jeho projektu. „Dokonce říkal, že chce lékařům nabídnout účast v chystané akciové společnosti pro Cihlářku, obec podmínkou dát do kupní smlouvy věcné břemeno udělala pro lékaře maximum,“ pochvaluje si místostarosta. Kromě lékařů sídlí v areálu i společnost Irium. Její jednatel Vladimír Hebký týdeníku EURO přiznal, že Otto Nováka zná již zhruba deset let. Na otázku, co si o Novákovi myslí, řekl „Nevím na něj nic špatného. To je asi tak všechno, co ze mě dostanete“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).