Menu Zavřít

Nepustím. Stropnický se své nejlépe placené úřednice nechce vzdát

10. 1. 2017
Autor: ČTK

Ač ministr obrany loni v prosinci před poslanci prohlásil, že svou velmi nadstandardně placenou poradkyni Zuzanu Lieblovou s koncem roku propustí, dosud to neudělal. Prý ji stále potřebuje.

„Řešíme ještě implementaci jejích návrhů a na to ji ještě nějaký čas potřebujeme,“ vysvětlil Martin Stropnický (ANO) týdeníku Euro. „Opravdu to není žádná zvláštní story,“ dodal na obranu své poradkyně.

Na začátku loňského prosince ale před poslanci mluvil jinak, když jej griloval koaliční poslanec Antonín Seďa (ČSSD). Několik týdnů předtím Euro informovalo, že i když je Lieblová řadovou poradkyní, bere víc peněz než Stropnického náměstci a dokonce i než náčelník generálního štábu.

A Seďa tuhle podivnou praxi kritizoval. „Předpokládám, že paní inženýrka u nás skončí v pracovním poměru s koncem tohoto roku,“ prohlásil tehdy Stropnický.

Jak Euro zjistilo na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím, Lieblová si předloni celkově přišla na 1 287 312 korun, zatímco třeba roční plat náměstka pro vyzbrojování Daniela Koštovala činil 1 176 185 korun či náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře 1 191 721 korun.

MMF24

Seďa navíc upozorňuje, že práce Lieblové pro ministerstvo obrany není kdovíjak kvalitní. „V branném výboru jsme obdrželi novou koncepci akvizičního procesu, která má být jejím dílem,“ upřesňuje poslanec. „Jenže je to velmi obecný materiál – taková obecná kuchařka, ze které neuvaříme nic,“ kritizuje Seďa. A jedním dechem dodává, že navrhované teze se ve Sněmovně opakují už čtrnáct let.

Stropnický v pondělí odpoledne v textové zprávě sdělil, že Lieblová nyní pracuje „za naprosto standardních platových podmínek“. Konkrétní ale nebyl. Ministerští poradci si obvykle vydělají 50 až 60 tisíc měsíčně.

Čtěte dále:

Armáda chce více pandurů, jak plánoval Paroubek

Stropnický: Nejdůležitější povinností je udržet prozápadní kurz

Dvě procenta HDP na obranu v roce 2025? Je to reálné, shodují se Sobotka a Stropnický


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).