Menu Zavřít

NESCHOPNOST POLICIE PROTAHUJE H-SYSTÉM

5. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Většina respondentů Manažerského barometru se domnívá, že za průtahy kolem kauzy H–Systém může nedostatek politické vůle problém řešit a neschopnost policie a státních úředníků. Velká část dotazovaných pokládá za nejpravděpodobnější příčinu kombinaci obou důvodů. Zazněly však i názory, že kauzu protahuje přetíženost soudů a vyšetřovatelů, chybějící zákony, nedostatečné pravomoci či slabá vymahatelnost práva.

„Myslím, že jde o kombinaci nedostatku politické vůle a neschopnosti policie a úředníků. Policie nespěchá, protože se obává reakce politiků. Celkově jde o nezralost demokracie a špatné zkušenosti z minula, kdy tajemníci ovlivňovali osud všeho a všech. Podobný přístup vymizí až po generační výměně v policii a politice, tvrdí jeden manažer. Další odpověď je ještě kritičtější: „Jaképak nešťastně protahuje, když jsou všichni šťastni. Oběti, protože se o nich veřejně mluví a veřejně trpí, policie manifestuje, co má práce a kdo všechno ji tu práci kazí, partaj se otírá o jinou partaj a provokuje ostatní partaje, pachatelé nemusí do tepláků.

Někteří ředitelé se ale policie zastávají: „Jde o poměrně složitou kauzu, ve které sehrála pravděpodobně roli spolupráce podvodníků a samotné podváděné banky. Taková situace je z hlediska policie obtížně řešitelná i v západních zemích se zkušenou policií a více vychytanou legislativou.

CIF24

„V prvé řadě je to vina těch lidí. Mně jich může být líto, ale to je asi tak všechno. Nevidím velký rozdíl mezi zaplacením milionové zálohy na dům na základě nedokonalé smlouvy a uložením peněz do kampeličky na mimořádně výhodný úrok 29 procent. A pokud někdo argumentuje tím, že se nechal zlákat známými osobnostmi, které H–Systém propagovaly, pak nechť to řeší občanskoprávní cestou. Třeba by pak celebrity bedlivě vážily, zda za tučný obnos dají pro propagační účely k dispozici svůj hlas, tvář, tělo, aniž by si celou věc důkladně prověřily, tvrdí jeden z respondentů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).