Menu Zavřít

Nesmrtelné "bumážky"

4. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Proces se řídí dohodou mezi Evropským společenstvím a RF

V roce 2007 se žadatelé o vízum do Ruské federace (RF) setkali se řadou změn. Celý proces se řídí dohodou mezi Evropským společenstvím a RF, která začala platit 1. června 2007. Od října navíc přijímá ruský konzulát pouze nové dotazníky, nazvané nyní „vízová anketa“. Jestliže budou kolonky vyplněny jinou než černou propiskou nebo psacím strojem, bude si muset zájemce o cestování do Ruska vystát frontu znova… Stejný osud jej čeká, když kolonky, které nevyplní, neboť do nich nemá co vepsat, proškrtne jen podle ruky, kostrbatě a křivě. Proškrtávat se v Rusku musí prostě výhradně podle pravítka.
Když už se podaří žadateli projít všemi těmito úskalími, měl by si pro své přistání zvolit výhradně mezinárodní letiště v Moskvě či Petrohradě. Jinak mu hrozí, že se i s pečlivě vylepeným vízem uděleným na základě vzorně vyplněného dotazníku vrátí bez vysvětlení domů.
Stejně jako dříve i teď potřebujeme k cestě do Ruska i pozvání. Obejít lze tuto nepříjemnou povinnost tím, že se o zprostředkování celého procesu za nás postará specializovaná cestovní agentura. Ta de facto zorganizuje pozvání fiktivní a všichni - včetně ruských konzulů - to vědí. Od loňského 1. června může místo oficiálního pozvání stejně dobře posloužit i dopis od ruské firmy. Důležité je, aby byl na hlavičkovém papíře a nechybělo registrační číslo firmy. Zda vás skutečně zve tato, či úplně jiná firma, nakonec není podstatné. Důležité bude, kolik je žadatel za vízum ochoten zaplatit. Pokud ho neodradí ani tisícové částky, agentura za něj proškrtá žádosti podle pravítka a zařídí pozvání třeba od prezidentské kanceláře.

  • Našli jste v článku chybu?