Menu Zavřít

Nesnadné dobývání ráje

20. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Zatímco ve hrách je nekompromisní, filmům a hudbě k dokonalosti něco chybí

Od svého založení těsně po válce se společnost Sony vždy snažila zamířit uličkami, jimiž do té doby nikdo nešel. V srpnu roku 1955 dala Japonsku první tranzistorové rádio, v roce 1960 připravila pro svět i tranzistorovou televizi. O dalších devatenáct let později změnila hudební průmysl uvedením prvního Walkmanu. Ambice černě se lesknoucí Playstation Portable (PSP) sahají možná ještě dál.
Nové konzole nové médium, řekli si specialisté v Sony a vymysleli Universal Media Disc. Na kotouček o průměru šesti centimetrů se vejde 1,8 gigabytu dat a jeho hlavním cílem je otrávit život pirátům. Smůla, že mechanika v přenosném přístroji pro jedenadvacáté století působí jako anachronismus. Motorky zvyšují spotřebu, a tudíž přibližují okamžik vybití baterie, zároveň jsou náchylnější k opotřebení. Ještě větší smůlou je, že piráti si dle informací z internetu stejně již s oblafnutím tohoto triku od Sony poradili.
Více než cokoliv jiného je PSP herní konzol. Japonská firma díky úspěchům v této oblasti rozhodně netrpí nedostatkem vývojových týmů, které pro ni vytvářejí špičkové a strhující videohry. Obraz je vynikající, hry běží velmi plynule, i když jde o tituly náročné na rychlé zobrazování. A jelikož přístroj podporuje bezdrátové propojení až šestnácti PSP najednou, Olda Říha konečně po letech dostal odpověď na otázku, kde si děti mohou hrát.
Jenže vytvořit pouze výbornou přenosnou konzolu by pro Sony nebylo dostatečnou výzvou. Schopnosti PSP se proto rozšířily od her k prohlížení digitálních fotografií a internetových stránek přes hudbu až po spouštění filmů. Playstation Portable nabízí Sony za necelých osm tisíc korun v podobě takzvaného PSP Value Packu. Kromě samotné konzole obsahuje zejména sluchátka s dálkovým ovládáním a paměťovou kartu o velikosti 32 megabytů. Na hry ideální kombinace, při práci s fotografiemi a webem pomůže vestavěné Wi-Fi, pokud jste v dosahu hot-spotu. Pokud nikoli, z počítače lze data přesouvat pomocí USB. (Kabel si musíte dokoupit, nebo použít ten od digitálního fotoaparátu.) Protože PSP podporuje USB Mass Storage, přihlásí se k počítači jako další disk a přenos dat se stane triviální záležitostí. Připojení k internetu jsem loajálně a úspěšně testoval na webu týdeníku EURO. Browser sice nepodporuje českou znakovou sadu, přesto si díky PSP můžete kdekoli, kde najdete Wi-Fi hot-spot, přečíst články o prohrách a vítězstvích českého byznysu.
Přidanou hodnotou by se pro PSP mělo stát poslouchání hudby, a hlavně sledování filmů. Bohužel to znamená další výdaje. S 32megabytovou kartou nedostanete do PSP ani jedno album Katapultu (i když právě po tom budou asi toužit jen masochisté), takže se jako nezbytnost jeví pořízení větší paměti. Maximum představuje jeden GB za zhruba dva a půl až tři tisíce korun. Dokonalý poslech poté mírně komplikují přiložená sluchátka, jejichž kvalita není oslnivá. V Sony to ale vyřešili chytře. Konektor je zapojen do dálkového ovladače, sluchátka lze tudíž vyměnit, aniž by člověk přišel o uživatelský komfort.
Filmy se stejně jako hry prodávají na UMD a stejně jako u her je úroveň jejich přehrávání ohromující. Co ale z toho, když v Česku se jejich cena kvůli nákladům na lokalizaci pohybuje kolem tisíce korun? (Například v Německu činí asi 20 eur.) Utratit takovou částku za titul, který na ničem jiném nespustíte, je dost velký luxus. Dá se to vyřešit i jinak a komplikovaně. Stáhněte si z webu converter, převeďte svá DVD na formát MPEG4 a uložte je na paměťovou kartu. PSP podobně jako video iPod zatím doplácí na to, že coby přenosný přehrávač filmů patří mezi průkopníky.
Dobývání nových kontinentů japonské firmě vždy svědčilo. Minimálně jednou se však trefila jen do slepé uličky. V roce 1975 dala světu videorekordér s formátem Betamax, který nakonec svou bitvu s konkurenčním systémem VHS prohrál. Sony nyní dělá vše pro to, aby se podobná situace neopakovala. Na stránkách www.yourpsp.com lze stáhnout nové úrovně do her či videoklipy, každému, kdo se zaregistruje, posílají druhý díl Spidermana zdarma. A vychází to. Po odeslání údajů se totiž člověk dozví, že „kvůli velkému zájmu může trvat zaslání filmu až tři týdny“.

Sony Playstation Portable
Hmotnost 260 g
Procesor 2 x MIPS R4000, každý o frekvenci 333 MHz
Používané médium Universal Media Disc 1,8 GB
Displej úhlopříčka 4,3 palce, TFT LCD, 32bit
Rozlišení a formát displeje 480×272, 4:3 a 16:9
Počet barev 16,7 milionu
Rozhraní Wi-Fi 802.11b, USB 2.0, infračervený port
Baterie Li-Ion, výdrž osm hodin
Cena 7890 Kč (za PSP Value Pack)

Klady
- elegantní design a excelentní displej
- kromě her přehrává hudbu a filmy
- bezproblémové propojení s počítačem pomocí USB
- zabudované Wi-Fi, internetový prohlížeč

WT100

Zápory
- horší zvuk reproduktorů, špatná sluchátka
- vysoká cena filmů a paměťových karet
- mechanika pro UMD

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).