Menu Zavřít

Nespojovat s omyly jiných

16. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Cenné papíry

KL24

PRAHA (hns) - Nebankovní obchodníci s cennými papíry založili novou asociaci. Vzniklo tak po asociacích AKAT (Asociace kapitálového trhu) a AOCP (Asociace obchodníků s cennými papíry) třetí sdružení firem podnikající na českém kapitálovém trhu.
„Se vstupem do unie začaly platit jiné předpisy, které jsou někdy složité či nejednoznačné. Některé úpravy zákonů činnost obchodníkům zkomplikovaly, proto jsme se rozhodli založit asociaci. Navíc jeden partner je pro regulátora trhu, Komisi pro cenné papíry, zajímavější než jednotlivý obchodník,“ prohlásil prezident nově vzniklé České asociace obchodníků s cennými papíry (ČAOCP) Martin Kozumplík, který je zároveň i předsedou představenstva obchodníka s cennými papíry Cyrrus. ČAOCP chce ovlivňovat tvorbu legislativy. „Do jednání s ministerstvem financí vstoupíme nejpozději počátkem příštího měsíce,“ tvrdí Kozumplík.
Obchodníci si rovněž chtějí vyměňovat zkušenosti z postupů a závěrů kontrol Komise pro cenné papíry, aby případně předcházeli sankcím. Vznik ČAOCP iniciovaly společnosti Americas International Brokers a Cyrrus, jež dříve působily v AOCP. „Chtěli jsme založit zcela novou asociaci, kterou by nemohl nikdo spojovat s někdejšími problémy určitých firem,“ uvedl Kozumplík. Jejími členy byly totiž mimo jiných firmy KTP Quantum či Bradley, Rosenblatt & Company, které jsou nyní v konkursu.
Nová asociace má čtrnáct členů, ve sdružení AKAT je sdruženo 21 subjektů. Členy AKAT jsou s výjimkou společností Atlantik FT, Patria Finance a Wood & Copany, především obchodníci, jež jsou součástí bankovních skupin. Na trhu je celkem činných 69 obchodníků.

Společné tažení (zakládající členové ČAOCP)
A&CE Global Finance
AFIN Brokers
Americas International Brokers
BH Securities
Body International Brokers
Bohm & Partner
Capital Partners
Colosseum
Cyrrus
Efekta Consulting
GES Invest
Global Brokers
Proventus Finance
RSJ Invest
Pramen: ČAOCP

  • Našli jste v článku chybu?