Menu Zavřít

Nesporný rozvod bývá mnohdy rychlejší než tzv. rozvod klasický

25. 1. 2016
Autor: Euro.cz

poradna Je možné dle naší právní úpravy rozvést manželství nějakým rychlým způsobem, tak abychom se s manželem vyhnuli různým tahanicím a nepříjemnostem, které s rozvodem mohou souviset? Jana MichálkováRozvod jako takový je vždy nepříjemnou záležitostí, takže zcela eliminovat jeho nepříjemné stránky se asi nepodaří nikomu.

poradna

Je možné dle naší právní úpravy rozvést manželství nějakým rychlým způsobem, tak abychom se s manželem vyhnuli různým tahanicím a nepříjemnostem, které s rozvodem mohou souviset?

CIF24

Jana Michálková

Rozvod jako takový je vždy nepříjemnou záležitostí, takže zcela eliminovat jeho nepříjemné stránky se asi nepodaří nikomu. V případě, že se manželé jsou schopni na určitých, zásadních věcech dohodnout, lze však využít úpravy § 24a zákona o rodině, který upravuje tzv. nesporný či smluvený rozvod. Tuto právní úpravu lze použít při současném splnění následujících předpokladů. Pokud manželství trvalo alespoň jeden rok, manželé spolu nežijí nejméně šest měsíců a k návrhu na rozvod se druhý manžel připojí, soud manželství rozvede, jsou-li předloženy písemné smlouvy s úředně ověřenými podpisy obou manželů upravující pro dobu po rozvodu vypořádání vzájemných majetkových vztahů, práva a povinnosti společného bydlení a případnou vyživovací povinnost a rovněž pravomocné rozhodnutí o schválení dohody o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu. Rozdíl oproti klasickému rozvodu zde spočívá v tom, že v případě splnění všech shora uvedených podmínek soud manželství rozvede bez toho, aby zkoumal příčiny rozvratu. Není tedy nutný výslech obou manželů jako účastníků řízení a neprovádí se ani žádné jiné důkazy. Soud zpravidla rozhoduje bez jednání na základě předložených písemných dokladů.

Čtěte: Jak podat žádost o rozvod?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).