Menu Zavřít

Nestandardní telefony

29. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Mobilní bankovnictví

EBF24

PRAHA (hat) - Mobilní telefony podporující platformu Java nabízejí víc než jen hry. Minimálně dvě firmy v letošním roce představily aplikace pro mobilní bankovnictví využívající možnosti Javy. První z nich je založena na Mobile Aplication Platform (MAP) a jejím autorem je A&&L soft, druhá na řešení FrontEnd Server (FES) společnosti Cleverlance. Řešení jsou využitelná i pro jiné služby, jakými může být například on-line sázení, obchodování na burze nebo vyhledávání v jízdních řádech.
Aplikace na platformě Java jsou na rozdíl od SIM Toolkit nezávislé na mobilních operátorech. K přenosu dat využívají primárně GPRS, i když MAP umožňuje alternativně využít i SMS. Přenos dat přes GPRS by měl být v konečném důsledku levnější než SIM Toolkit. Další výhodou je možnost přizpůsobit design korporátní identitě firmy. Obě společnosti shodně uvádějí, že o využití své technologie jednají s velkými českými bankovními ústavy.
Protože počet mobilů podporujících Javu na českém trhu rychle roste, dá se předpokládat i vzrůstající zájem uživatelů o podobné aplikace. „V současné nabídce našich mobilních operátorů již nenaleznete přístroj, který by instalaci Java aplikací neumožňoval,“ uvedl Josef Zábranský, account manager společnosti A&&L soft.
Hlavní problém implementace této technologie vidí Jan Doubek, ředitel elektronického bankovnictví ČSOB, v nedostatečné standardizaci podpory Java technologie telefony různých výrobců. „Existuje pět až šest skupin telefonů, které mají podobné parametry. Pro každou z nich by bylo nutné aplikaci upravit,“ řekl Doubek. „Telefony navíc uživatelé mění častěji než SIM karty nebo operátora, a tak je praktické využití této technologie v mobilním bankovnictví reálné spíše v delším časovém horizontu. ČSOB však sleduje vývoj i této technologie velice pečlivě,“ dodal.
„Nabízíme řešení, které umožňuje problém standardizace řešit. Sjednocuje ovládání a podobu aplikace na telefonech různých výrobců – Nokia, Sony Ericsson, Samsung, Motorola a dalších,“ oponuje product manager FES Ondřej Janovský.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).