Menu Zavřít

Nestrašit, prosím

25. 1. 2015
Autor: Euro.cz

Důchody jsou horké téma. Své o tom vědí marketingoví experti. Reklamy varující lidi, ať nespoléhají s penzí na stát a začnou si spořit sami, se v minulosti objevily už několikrát, doprovázeny nabídkou spořicích produktů. Naposledy se k této vlně připojila Česká spořitelna.

Banka nedávno rozjela kampaň, v níž nabízí spoření na penzi. Jinak prý důchod bude almužna, jak říká jeden ze sloganů kampaně. Své tažení za novými klienty doprovodila na internetových stránkách důchodovou kalkulačkou, kde si každý může spočítat, jak vysoký důchod bude brát.
Kalkulačka nezůstává sloganu o almužně nic dlužná. Potíž je ale v tom, že vypočítané velmi nízké důchody vůbec neodpovídají realitě. Pokud někdo celý život bere v průměru 25 tisíc korun hrubého, bude jeho předpokládaná výše státní penze dle pravidel platných pro rok 2011 po splnění minimální doby pojištění ve výši 27 let 5881 korun, ukazuje důchodová kalkulačka České spořitelny.

Týdeník EURO požádal Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), která starobní důchody vyměřuje a vyplácí, aby data přepočítala. ČSSZ nejprve uvedla, že z dat, která se zadávají do kalkulačky České spořitelny – tedy pouze na základě věku a průměrné mzdy – nelze výši starobní penze spočítat. Teprve na dotaz, jaký průměrný výdělek by tedy stačil na penzi ve výši 5881 korun při době pojištění ve výši 27 let, ČSSZ uvedla, že přibližně devět tisíc korun.

Problém je totiž v tom, že Česká spořitelna kalkulačku dost zjednodušila. „Kalkulačka pracuje s reálnou úrovní čisté mzdy i důchodu, která je v čase konstantní. To znamená, že pokud klient uvede, že v současné době má čistý měsíční příjem patnáct tisíc korun, kalkulačka počítá s tím, že měl stejný reálný příjem i v minulosti a bude ho mít i v budoucnosti, a očištění o inflaci je provedeno v samotném výpočtu důchodu,“ vysvětluje Martin Holinka z tiskového oddělení České spořitelny. Na námitku, že výsledek kalkulačky je značně nepřesný, Holinka uvedl: „Pro výpočet státního důchodu je použita stávající metodika a je promítnut předpoklad poklesu výše reálného důchodu zohledňující nepříznivý demografický vývoj.“

EBF24

Ať už nereálná čísla vznikla podstatným zjednodušením anebo jinak, výsledek je působivý. Pokud si důvěřivý třicátník do kalkulačky zadá, že bude celý život vydělávat 40 tisíc, načež mu starobní důchod banka spočítá na mizerných 5953 korun, není vyloučeno, že se ho zmocní panika a poběží si do banky založit spoření. Raději by ale měl zajít na ČSSZ, kde mu výši penze spočítají přesně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).