Indická a thajská kuchyně na jednom místě se u nás jen tak nevidí. V Grand Rasoi navíc i skvěle chutná
Dobrých a autentických thajských restaurací je u nás pořád málo. Pár thajských kuchařů se přesouvá z jedné do druhé, takže si nemůžete být jisti ani konstantní kvalitou jednotlivých podniků. Indických nebo často pákistánských restaurací je naopak v Praze překvapivě dost a kvalitou ty thajské převyšují. Proč někoho napadlo thajskou a indickou kuchyni spojit, netuším, ale i podle obsazenosti restaurace sotva dva měsíce po otevření se to jeví jako dobrý nápad.
Restauraci Grand Rasoi najdete na Vinohradech, kousek od náměstí Jiřího z Poděbrad v suterénním prostoru, ve kterém restaurace vystřídala jiný podnik. Pro dokreslení atmosféry jsou na zdech obrazy slonů a božstev. Ničím jiným prostor zaměření kuchyně nepřipomíná.
Obsluhují tu ale dva sympatičtí pánové příslušní zřejmě k „indické části menu“, kteří se o autenticitu podniku starají velmi pečlivě. Ten mladší mluví lépe anglicky než česky, ale dáte-li se s ním do řeči, s radostí vám popíše všechny jednotlivé položky nabídky, a objednáteli si omylem jídlo příliš pálivé, obratem přiběhne se skleničkou guavového nektaru na uhašení ohně v ústech.
V popiscích jídel je vždy uvedeno, zda se jedná o pálivé, či nikoli, a na ta zvlášť pálivá vás při objednání pro jistotu ještě upozorní. Když je v menu napsáno, že je jídlo pálivé, resp. velmi ostré, je opravdu velmi ostré, takže volte uvážlivě. Používají tu mimo jiné i indické zelené chilli, na které jsou pyšní.
Druhý člen obsluhy mluví česky velmi dobře a i on rád pomůže s výběrem.
Pozor, pálí!
Nabídka je velmi široká, z poloviny indická, z druhé poloviny thajská. Žádné fúze tu nečekejte. Na vyzkoušení celého menu by mi nestačil ani měsíc, a tak jsem zkusila alespoň něco z každé části. Klasická thajská polévka s kokosovým mlékem a krevetami tom kha kung byla skvělá. Pikantní, svěží po limetové šťávě, s chutí i vůní citronové trávy a galangalu. Má thajská kamarádka by myslím neuvařila lepší. Z indických polévek jsem vynechala čočkovou a dala si hustou kuřecí, vonící po exotickém koření.
Při objednávání předkrmu jsem nedala na varování obsluhy a vyzkoušela za vás, co se tady myslí slovem „spicy“, které v překladu uvedeném v jídelním lístku jako „kořeněný“ tak úplně nevyzní. Při první návštěvě jsem si dala lab kai – thajský salát z kuřecího masa s koriandrem, marinovanou červenou cibulí, mátou, lístky kafrové limety, limetovou šťávou a již zmiňovaným zeleným indickým chilli. Salát byl opravdu skvělý, limetově nakyslý, výrazné množství cibule nebylo díky jejímu marinování vůbec na škodu, jen jsem místy myslela, že mi shoří pusa a nebudu schopná rozeznat chutě hlavních jídel. Když jsem si napodruhé dávala salát s mangem a krevetami označený jako mírně pálivý, myslela jsem, že mám vyhráno. Ale nemůžu říct, že by pálil výrazně méně než ten první.
Z předchozích zkušeností s opravdovou thajskou kuchyní vím, že jídlo, které připravují Thajci sami pro sebe, je pro mě často tak pálivé, že ho nedokážu sníst, přestože mi pálivé jídlo chutná a nemám s ním žádný zvláštní problém. Ale to, co považujeme za pálivé my, nemá s jejich pojetím pálivosti co dělat. V Grand Rasoi se s přizpůsobováním chutí Čechům rozhodně nemažou. Důsledně varují a pak už je to na hostech. V případě mangového salátu vyrovnává ostrost chilli sladkost manga, spolu s mrkví a čerstvou okurkou. Červené chilli papričky jsou v jídle také dobře vidět, takže se jim dá i celkem snadno vyhnout. Byla by škoda některý ze salátů nevyzkoušet.
Dvě kuchyně, dva kuchaři
Z hlavních jídel jsem musela pro srovnání ochutnat nudle phad thai. Na výběr jsou klasicky s kuřetem nebo s krevetami. Krevet se tu nemusíte bát, ani pokud se jim jinde ze strachu z blátivých mražených minikrevet vyhýbáte. I pad thai mě přesvědčily, že vařit tu opravdu umějí. Byly velmi dobře ochucené, vyvážené, sladkokyselé, takové, že bych si je dala kdykoli znovu. Nakonec jsem z obsluhy vyloudila, že kuchař je skutečně z Thajska a předtím vařil v Modrém zubu, jako snad všichni thajští kuchaři v Praze.
Druhý kuchař je naopak Ind, a tak i nabídka indických jídel stojí na autentických základech a za ochutnání. Specialitou podniku je mírně pálivé butter chicken, v místním překladu kuře na másle v husté červené rajčatovomáslové omáčce. Porce indických jídel jsou opravdu velké. Podávají se v tradičním nádobí a nahřívají se nad svíčkou, takže nevystydnou, než se s jídlem vypořádáte. Jako přílohu vyzkoušejte chlebovou placku naan připravovanou v tandooru, a pokud se vyhýbáte lepku, dejte si zajímavou barevnou smaženou rýži s vajíčkem, hráškem a kešu oříšky.
Jestliže vám pálivé jídlo nesedí vůbec, a přesto byste rádi něco ochutnali, zaměřte se na sekci „sladké pokrmy“. Těmi nejsou myšleny dezerty, ale opravdu nepálivá jídla, jejichž základem je vždy kokosová smetanová omáčka, máslo a mandle. Tzv. kormu tu mají v kuřecí, hovězí, jehněčí, krevetové i vegetariánské verzi. Omáčka je opravdu hustá a sladká, chutnající lehce po zázvoru. S chlebem naan se dobře snoubí, ale sníst celou porci v jednom může být těžké. Ideální je kormu objednat jako jedno z více jídel na ztlumení pálivosti těch ostatních. Zapíjet můžete sladkým indickým čajem s mlékem a kořením.
Kouzlo podniku
Když jsem restauraci poprvé navštívila v sobotu v době oběda asi měsíc po otevření, nechápala jsem, že je plná. Jak se o ní všichni dozvěděli? V okolí je několik indických restaurací, a přesto si sem našli cestu Češi i expati. Obsluhující říkal něco o šeptandě a o tom, že zprávy o dobrém jídle za přijatelné ceny se roznesou snadno. Ukázalo se ale, že restaurace vsadila na akci na Slevomatu, kde nabízela několik menu, za které sklidila velmi pozitivní hodnocení. Na rozjezd to asi bylo fajn, ale to o dobrém jídle za přijatelné ceny byla pravda, a abyste se o tom přesvědčili, nepotřebujete k tomu ani kupon ze slevového portálu.
I při dalších návštěvách byl podnik téměř plný, takže pokud se rozhodnete vyzkoušet netypické spojení thajské a indické kuchyně, doporučuji rezervaci.
Grand Rasoi Slezská 1668/56, Praha 2 – Vinohrady t: 774 405 355 e: restaurant@grandrasoi.cz http://grandrasoi.cz otevřeno: Po–Pá 11–22.30, So–Ne 12–22.30
O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz