Menu Zavřít

Neveselý únor 2007

9. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Airbus

Producent Airbus se bez ozdravné kúry neobejde. Svědčí o tom i údaje z minulého týdne, kdy společnost oznámila, že si u ní zájemci v únoru objednali „jen“ sedm letounů. Navíc mezi nimi nefiguruje žádný stroj dlouhého doletu, což je nejhorší výsledek za posledních pět měsíců.
Airbus v únoru prodal čtyři středně velká letadla British Airways. Dalším únorovým zákazníkem evropského výrobce byl Omán, jenž nakoupil tři letadla A320. Naopak letouny s delším doletem přepravci nyní nakupují raději u konkurenta Airbusu - amerického Boeingu. Jedním z důvodů je zřejmě i to, že Airbus má stále problémy s vývojem větších strojů pro 200 a 350 cestujících a neustále odkládá dokončení projektu obřího letounu A380.
Ze současných potíží má firmě pomoci plánovaná restrukturalizace. Airbus má mimo jiné propustit takřka dvacet procent svých zaměstnanců (zhruba deset tisíc lidí). Proti tomu již brojí pracovníci firmy v Německu a Francii; největší protestní akce se konala v Toulouse, kde demonstrovalo až patnáct tisíc lidí. Na 16. března připravili odboráři bruselskou akci, při níž by měli proti úsporným opatřením protestovat zaměstnanci leteckých závodů z celé Evropy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).