Menu Zavřít

Nevidomí dojdou, kam chtějí

20. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Vodafone

PRAHA (nad) - Výzkumné a vývojové centrum, společný projekt ČVUT, Vodafonu a Ericssonu, v březnu úspěšně dokončilo vývoj prvního GPS navigačního systému pro nevidomé v České republice. Systém umožňuje okamžitou lokalizaci a následnou navigaci nevidomého do cílové oblasti a kombinuje technologie GPS a GSM s call centrem a mapovými podklady. Úspěšné testování potvrdilo, že je možné plně nasadit systém do praxe.
„Navigační systém pro nevidomé využívá předností telekomunikačních technologií k pomoci zdravotně hendikepovaným lidem,“ říká Grahame Maher, generální ředitel Vodafone Česká republika, „podpora vědeckého výzkumu a jeho využití v obecně prospěšných projektech jsou cíle, se kterými jsme před pěti lety spoluzakládali Výzkumné a vývojové centrum.“
Navigační systém pracuje s GPS přijímačem, který má nevidomý u sebe a který zjišťuje jeho polohu a odesílá ji do serveru call centra. Přestane-li se nevidomý orientovat, kontaktuje call centrum, které určí jeho polohu na mapě a dovede ho do cíle. Nevidomý však může systém využívat také jako navigačního průvodce pro cestování do míst mimo své obvyklé trasy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).