Menu Zavřít

NEVLÁDNE CHUDÉMU MĚSTU

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Česko-ruské vztahy

PRAHA (ČTK) – Primátor desetimilionové Moskvy Jurij Lužkov během své cesty po střední Evropě zavítal prvního června také do Prahy, kde se svým protějškem Janem Kaslem podepsal dohodu o družebních vztazích a spolupráci mezi hlavními městy. Jeden z nejvlivnějších mužů Ruska jednal také s ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem, mimo jiné o spolupráci při obnově moskevského bytového fondu. Zdejší firmy by se mohly uplatnit také dodávkami lékařské techniky a léčiv, účastí na rekonstrukci domovních výtahů či modernizaci českých tramvají.

EBF24

Moskva jako samostatný subjekt Ruské federace hospodaří s vlastním a dokonce přebytkovým rozpočtem. „Díky našim devizovým zdrojům můžeme garantovat platby zakázek, jež budou ve prospěch hlavního města, prohlásil moskevský primátor.

„Lužkov je nesmírně mocný muž. Jak by také ne, když přes Moskvu prochází kolem osmdesáti procent všech finančních toků v ruském hospodářství, z nichž určitá část končí v pokladně hlavního města, poznamenává analytik společnosti Commerzbank Capital Sergej Rabenok. Síla Moskvy je podle něho také v tom, že tam sídlí všechny obří ruské firmy, a tudíž odvádějí Lužkovovi místní daně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).