Menu Zavřít

Nevrtat, léčit!

15. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Sázíme na prevenci, říká investor nové zubní kliniky Lukáš Hinterbuchner

První písemné zmínky o domě U Zídků v pražské Vodičkově ulici číslo 5 sahají do osmdesátých let 14. století. V budově, přestavěné v 18. století ve slohu vrcholného baroka, doplněného barokem pozdním, zahájila letos v lednu provoz nejmodernější zubní klinika v České republice. „Při studiu původních plánů budovy jsme náhodou zjistili, že se zde nacházela první zubařská ordinace v Praze,“ říká zakladatel kliniky Lukáš Hinterbuchner. Tím kolem jejího vzniku končí náhody, zajímavosti však nikoliv.

Zajímavost první: investiční.

Nápad založit soukromou zubní kliniku se zrodil v hlavě finančníka. „Jsem trochu černá ovce rodiny,“ vysvětluje syn významného neurologa Eugena Hinterbuchnera, „příbuzní v USA jsou také lékaři, já jsem v roce 2003 založil makléřskou firmu EuroFinancial.“ Proč se rozhodl získané prostředky investovat do zdravotnictví?
Podle Hinterbuchnera jde o velmi lukrativní a perspektivní obor. Česko navíc trpí nedostatkem zubařů a tento stav se bude prohlubovat. To potvrzují varování České stomatologické komory. Ta eviduje okolo sedmi tisíc praktikujících zubařů, z nichž jsou ale zhruba dvě třetiny starší padesáti let. Stovka absolventů ročně nestačí nahradit zubaře odcházející do penze a za patnáct let by dle analýz mohl počet zubařů klesnout o třetinu.
„Kvalitní zubaře ze západu kvůli nižším výdělkům nenalákáme, v porovnání s kvalitními českými zubaři je úroveň lékařů z východu otázkou,“ uvažuje o zahraniční „spáse“ Hinterbuchner. A ve svých úvahách nezůstává při zemi.

Zajímavost druhá: vybavení.

Při zakládání kliniky vsadil na nejmodernější dostupné vybavení. „Dosud jsme do něj investovali v řádu desítek milionů korun,“ počítá Hinterbuchner náklady na zřízení tří samostatných ordinací, sálu vybaveného laserovými technologiemi pro dentální hygienu, bezbolestné ošetření zubního kazu a další využití v implantologii a parodontologii, rentgenu s nejnižší mírou zbytkového záření na trhu a sterilizačního oddělení.
„Zaměřujeme se na prevenci, proto využíváme i nejmodernější laserovou diagnostiku,“ vysvětluje generální ředitel kliniky Jakub Hejdánek. Laser rozezná, zda kaz poškodil jen sklovinu, nebo již pronikl do dentinu. V případě poškození skloviny stačí zub vysterilizovat ozonem a kaz tak vyléčit, je-li kaz hlubší, je možné jej bezbolestně ošetřit laserem.
Součástí komplexní stomatologické péče je v International Clinic of Prague i diagnostická lampa, která rozezná rakovinné bujení v ústní dutině již v počátečním stadiu. „Členům poskytujeme toto vyšetření v rámci vstupní prohlídky zdarma,“ dodává Hejdánek. Roční členství, které není podmínkou, se pohybuje do pěti tisíc korun a znamená patnáctiprocentní slevu na všechny zákroky. Ty si klienti hradí sami, klinika nemá uzavřené smlouvy s českými zdravotními pojišťovnami. Se zahraničními však ano.

WT100

Zajímavost třetí: expanzivní.

„Prostřednictvím cestovních kanceláří chceme nabízet služby i v zahraničí,“ plánuje Hinterbuchner. A dodává: „Úroveň naší péče není a nebude v současném zdravotním systému schopen nabídnout žádný lékař spolupracující s českou zdravotní pojišťovnou, protože si z úhrad z veřejného zdravotního pojištění na podobné vybavení nevydělá.“
Do budoucna počítá Hinterbuchner s rozšiřováním kliniky jak v rámci současného sídla, tak i s expanzí do metropolí sousedních zemí - Bratislavy, Varšavy či Budapešti. „A nebojíme se jít ani na západ od našich hranic,“ říká sebevědomě.
V rámci kliniky uvažují i o dalších lukrativních oborech. „Zejména o neurologii a fyzioterapii,“ přibližuje plány Hejdánek a vzkazuje manažerům, že na klinice bude působit jeden ze dvou fyzioterapeutů se specializací na golf. Vizí je rovněž stress management, tedy služby psychologa a psychiatra či psychoterapie.

Zajímavost čtvrtá: „budovatelská“.

Založením zubní kliniky však plány Lukáše Hinterbuchnera ve zdravotnictví nekončí. Obklopit se kvalitním týmem lékařů pro něj přitom nebylo zpočátku úplně jednoduché. „Z minulosti měli s provozovateli klinik špatné zkušenosti, takže důvěra byla omezená,“ vzpomíná dnes čtyřiadvacetiletý finančník. Podle jeho slov ale zapůsobilo charisma a jasně dané rozpočty a plány.
Když se vrací k počátečním úvahám o založení kliniky, uvádí možnosti, které tehdy měl: „Vzhledem ke svému věku jsem si mohl koupit maybacha nebo ferrari a dělat machra. Nebo investovat na burze. Já jsem byl ale vždy spíš 'budovatel' a potřebuji za sebou vidět výsledek.“
Vedle zubní kliniky se i nadále naplno věnuje makléřské firmě a upozorňuje na dva zásadní kroky, které Česko čekají a u nichž by nechtěl chybět. „První je reforma zdravotního systému, kde budou velké příležitosti k profitu,“ uvažuje Hinterbuchner, „a druhým je důchodová reforma.“ To už jsme ale nejspíš v příštím volebním období.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).