Menu Zavřít

Nevýbušná lobby

5. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Evropská unie

MMF24

Americká společnost Honeywell po norské tragédii rychle zareagovala na volání EU po větší kontrole výrobců a prodejců hnojiv a chce na evropské trhy proniknout se svým tři roky starým patentem nevýbušného hnojiva. Látku prodávanou v USA pod obchodním názvem Sulf-N26 totiž na rozdíl od běžných dusíkatých hnojiv nelze použít pro výrobu bomby.
Výbušné účinky dusičnanů tlumí síran amonný, který je v hnojivu přímo molekulárně vázán a působí jako zpomalovač hoření. „Po smíchání s benzinem je stejně neefektivní jako písek,“ tvrdí Honeywell ve svých propagačních materiálech.
Lobbování pro Sulf-N26 má ale jen malou šanci na úspěch, protože případná povinnost vyrábět podobná „netřaskavá“ hnojiva by stála evropské zemědělce stamiliony eur navíc. Ke všemu přítomnost síranu amonného způsobuje vyšší kyselost půdy, a tak nemá produkt Honeywellu široké uplatnění.
Brusel se chce proto vydat spíše cestou větších kontrol nabízených hnojiv. Na jednacím stole EU leží od loňska například návrh nařízení, jenž zakazuje prodávat drtivou většinu hnojiv nepodnikajícím fyzickým osobám.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).