Menu Zavřít

Než přijedete k Chorvatům

1. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Bílé cuvée Veliko belo 2004 ze Slovinska

Tisíce návštěvníků chorvatského pobřeží projíždějí krásným územím západního Slovinska. Nechávají zcela bez povšimnutí mnoho zajímavých a proslulých vinařství, v nichž mohou bez problémů ochutnat a zakoupit pestrou paletu originálních vysoce kvalitních vín.

PRODUCENT
Jedním z takových podniků, jehož vlastníkem je v Evropě uznávaný a nepřehlédnutelný Aleš Kristančič, je známé vinařství Movia (www.movia.si), které bylo založeno již v roce 1820. Přes bohatou historii generací Kristančičů je současná tvář tohoto podniku reprezentována moderní architekturou, plně zapadající do místní podmanivé přírodní scenerie, s množstvím uměleckých artefaktů, které spolu vytvářejí ladící celek. Výrobní část budov, v níž je soustředěna kompletní technologie od moštování hroznů až po zrání a stáčení vín, je uspořádána gravitačně, a minimalizuje tak potřebu vnějších operací ovlivňujících kvalitu. To jen podtrhuje nekompromisně prosazovanou filozofii biodynamického pěstování a zpracování hroznů z vlastních vinic, jejichž průměrné stáří se pohybuje okolo padesáti let. Vinice rodiny Kristančičů jsou rozloženy na břidličnatých půdách lehce zvlněné krajiny na hranici mezi Itálií a Slovinskem a poskytují kvalitní přírodní vína typická pro známou přilehlou oblast Friuli - Collio. Na vzhledu vinic je na první pohled patrná neobyčejná péče a ruční práce, které spolu s tradičně citlivým přístupem k vytváření přírodních vín dávají vyniknout tomuto jedinečnému terroiru.

TECHNOLOGIE
Principům biodynamiky je podřízen i proces vinifikace, naprostou samozřejmostí je kvašení za přítomnosti pouze přírodních kvasinek, zcela bez přídavku cukru nebo kysličníku siřičitého. Ten je dávkován v minimálním množství až při lahvování vyzrálých vín. Zrání vína probíhá převážně v nových sudech typu barrique z francouzského nebo slovinského dubu minimálně po dobu osmnácti měsíců. U vybraných ročníků není ale výjimkou ani doba zrání přesahující pět let. Sudově vyzrálá vína jsou po jediném stáčení a bez filtrace plněna do standardních lahví nebo lahví magnum, jež jsou obzvláště vhodné pro archivaci.
Sortiment vín Movia je charakteristický pro region, skládá se převážně z bílých vysoce kvalitních a vyzrálých odrůd Chardonnay, Sivi Pinot, Sauvignon a Rebula. Z červených vín jsou v něm zastoupeny Cabernet Sauvignon, Merlot a Modri Pinot.

ZAJÍMAVOSTI
Vinařství Movia nabízí také několik pozoruhodných rarit, například bílé a červené cuvée Veliko belo a Veliko rdeče, bílé sur lie Luna a naprosto mimořádné šumivé víno Puro, vytvořené z odrůdy Modri Pinot. Po třech letech zrání v sudu je v lahvích na další tři roky uloženo do země. Po uplynutí této doby jsou lahve vykopány, omyty a po opatření etikety uloženy do kartonových obalů. Všechny manipulace probíhají v poloze hrdlem dolů tak, aby se zbytkové kvasinky uložily pokud možno na zátce a při otevření lahve, které se doporučuje ve vodní lázni, lehce odstranily. Konzumace tohoto skvostu se tak vždy stává obřadem, který může být oslavou schopnosti člověka rozumět přírodě a umět jí pokorně naslouchat.

NÁŠ TIP
Vínem, které zaujme nejenom odborníky, je bílé cuvée Veliko belo 2004, které je ve všech aspektech vzácně vyváženou směsicí odrůd Rebula (70 procent), Sauvignon (20 procent) a Sivi Pinot (deset procent). Má třpytivě zlatou barvu a ušlechtilou eleganci. Ve vůni i chuti lze nalézt srozumitelné tóny zralých broskví a meruněk, stejně jako diskrétní stopy dřevin. V dlouhém závěru jinak neobyčejně ovocitého a svěžího vína se objevují lehké tóny kandovaného ovoce a vanilky jako odraz osmnácti měsíců, po něž víno zrálo ve francouzských sudech typu barrique, a více než ročního dozrávání v lahvi.

HODNOCENÍ
Vzhled vína (max. 15) 14 bodů
Vůně vína (max. 30) 26 bodů
Chuť vína (max. 44) 41 bodů
Celkový dojem (max. 11) 9 bodů
Celkem (max. 100) 90 bodů

CIF24

Stupnice časopisu The Wine Spectators
100-96 bodů mimořádné víno
95-90 bodů nejlepší víno
89-80 bodů velmi dobré víno
79-70 bodů průměrné víno
69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).