Menu Zavřít

Nezaměstnanost klesá, míst je nejvíce za osm let

9. 5. 2016
Autor: Redakce

Nezaměstnanost v České republice v dubnu klesla na 5,7 procenta z březnových 6,1 procenta. Bez práce bylo 414.960 lidí, tedy nejméně od ledna 2009. Zaměstnavatelé nabízeli přes úřady práce 124.280 volných pracovních míst, což je nejvyšší dubnová hodnota od roku 2008.

Loni v dubnu činil podíl nezaměstnaných 6,7 procenta a práci nemělo zhruba 491.600 lidí.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezonní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu. Naplno se rozjely i činnosti v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Proti březnu ubylo v evidenci úřadu práce 28.149 lidí, nabízených pracovních míst bylo naproti tomu o 6945 víc.

Nejvyšší nezaměstnanost na Mostecku

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v dubnu 396.410 dosažitelných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 okresů. Nejnižší podíl lidí bez práce mělo Rychnovsko s 2,2 procenta a okres Praha-východ s 2,3 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost byla na Mostecku s 11,5 procenta, Karvinsku s 10,8 procenta a Ústecku, kde byla bez práce desetina lidí.

Z evidence úřadů práce v dubnu odcházeli hlavně muži, meziročně jich ubylo víc než 20.000. Vedle nástupu sezonních prací to podle úřadu souvisí také s vysokým počtem míst v průmyslu. Zaměstnavatelé v dubnu nabídli také téměř tisícovku míst na brigádách.

MMF24

Podle úřadu práce měli zaměstnavatelé v dubnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče, kováře a nástrojáře, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či kuchaře. Hledali také prodavače, řemeslníky a pracovníky pro stavebnictví.

Volná místa se ale ne vždy daří obsadit a ředitelka úřadu práce pro to vidí několik důvodů. „Kromě nedostatku praxe, kvalifikace, dovedností a znalostí ze strany uchazečů o zaměstnání, to může být úroveň nabízené mzdy, práce na směny,“ uvedla Sadílková. Roli podle ní může hrát také nejistota zaměstnanců, pokud dostávají jen termínované smlouvy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).