Menu Zavřít

Nezaměstnanost klesla o půl bodu na 8,7 procenta

8. 6. 2010
Autor: profit

Nezaměstnanost klesla v květnu meziměsíčně o půl procentního bodu na 8,7 procenta. O práci se ucházelo téměř 515 tisíc lidí.

Autor: Artklee

CIF24

„Trh práce prochází stabilizací. Sezónnost sice v druhé polovině roku vyžene počet nezaměstnaných opět vzhůru, avšak desetiprocentní hranici ČR rozhodně nepřekoná,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. První zkouškou budou podle něj už absolventi, kteří zamíří na úřady práce v létě a na podzim. Česká republika podle něj nadále patří mezi země EU s nižší než průměrnou nezaměstnaností.

Do nového zaměstnání nastoupilo bezmála 53 tisíc lidí. „Pozitivní je, že nejde jen o vliv sezónních prácí. V některých segmentech zaměstnavatelé opět nové lidi nabírají, například v automobilovém sektoru se to týká již i subdodavataleských firem,“ dodala specialistka na pracovní právo ze společnosti Ambruz & Dark Klára Valentová. Počet uchazečů na jedno volné místo (15,5) je podle ní ovšem stále vysoký. V dalších měsících může nezaměstnanost podle analytika Citfin Tomáše Volfa ještě mírně klesat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).