Menu Zavřít

Nezaměstnanost v EU zůstává rekordně nízká. Inflace v eurozóně naopak roste

31. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v červenci zůstala na 7,7 procenta, nejníže od prosince 2008. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Nejlepší situace v rámci EU i nadále panovala v České republice, kde míra nezaměstnanosti zůstala na 2,9 procenta. Roční míra inflace v eurozóně v srpnu nečekaně zrychlila na 1,5 procenta z 1,3 procenta v červenci. Jde o nejprudší nárůst za poslední čtyři měsíce. Nejvýrazněji se v srpnu zvyšovaly ceny energií a služeb.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v červenci stoupla na 4,1 procenta z červnových čtyř procent. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

V samotné eurozóně zůstala míra nezaměstnanosti v červenci rovněž beze změny, a to na 9,1 procenta, nejníže od února 2009. Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v červenci bez práce 18,916 milionu lidí. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku tak jejich počet klesl o více než 1,9 milionu. V samotné eurozóně se počet nezaměstnaných meziročně snížil o zhruba 1,3 milionu na 14,860 milionu.

 Nezaměstnanost v EU Zdroj: Eurostat

Nejprudší tempo růstu inflace za poslední čtyři měsíce

Analytici očekávali, že inflace stoupne jen na 1,4 procenta. Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, ale zůstala na červencové hodnotě 1,3 procenta. Analytici čekali její zpomalení na 1,2 procenta. Nejprudším tempem letos zatím spotřebitelské ceny vzrostly v dubnu, kdy nárůst činil 1,9 procenta. Nejvýraznější nárůst statistický úřad registruje za srpen u cen energií, a to o 4 procenta ze 2,2 procenta v červenci.

Vyšší než očekávaná míra inflace posiluje dohady, že Evropská centrální banka (ECB) v nadcházejících měsících pravděpodobně zpřísní svou uvolněnou měnovou politiku. Jednat by o tom mohla již na své pravidelné schůzi k měnové politice příští týden.

EBF24

Dále čtěte:

Přijetí eura: kdo v Evropě zchudl a kdo zbohatl?

Přijetí eura v Česku: rituál politických výroků, nebo reálná šance?

Esej: Zamávejte eurobusu

Euro, ilustrační kresba


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).