Menu Zavřít

Nezaměstnanost v lednu mírně stoupla, počet volných míst ale dále roste

8. 2. 2017
Autor: Mladá fronta, archiv

Nezaměstnanost v Česku v lednu vzrostla na 5,3 procenta z prosincových 5,2 procenta. Lidí bez práce přibylo zhruba o osm tisíc nad 389 tisíc uchazečů. Je to ale o téměř 78 tisíc nezaměstnaných méně než ve stejném měsíci loni a zároveň jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 2008. Podle analytiků mírný růst nezaměstnanosti způsobil hlavně tradiční útlum sezonních prací. Počet volných míst ale dále roste a firmám tak stále více chybí zaměstnanci, což dle ekonomů vyústí ve zvyšování mezd.

Generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková podotýká, že v meziročním srovnání nezaměstnanost stále zaznamenává rekordní hodnoty. „Dlouhodobý prorůstový výkon ekonomiky a poptávka zaměstnavatelů po nových zaměstnancích tak dokázaly sezonní vlivy téměř vyrovnat,“ dodala.

„Růst nezaměstnanosti jde na vrub tradiční sezonnosti z důvodu ukončování sezónních prací v průběhu zimních měsíců. Prosincový růst však skončil pod odhadem trhu 5,4 procenta, což potvrzuje pokračující příznivý vývoj na trhu práce,“ řekl analytik ING Bank Jakub Seidler. V únoru by mohl podle něj podíl nezaměstnaných osob začít již opět mírně klesat.

Na konci roku pravidelně končí velká část smluv na dobu určitou, což rovněž přispívá k tomu, že se nezaměstnanost dostává na svá lokální maxima, připomněl analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Zvýšení podílu nezaměstnaných tak podle něj neukazuje na zpomalování ekonomiky, ale odráží sezonní pohyb v počtu nezaměstnaných.

Analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká upozornila na to, že zájem firem nabírat lidi přetrvává a počet volných pracovních míst proti předchozímu roku roste. Od loňského léta se počet volných pracovních míst drží nad hranicí 130 tisíc, v lednu to bylo 135 536. Ovšem nedostatek pracovníků na trhu práce je pro firmy čím dál větší bariérou, která je omezuje v rozšiřování výroby. Potřeby zaměstnavatelů se podle ní míjejí s tím, co nabízejí nezaměstnaní. Využití výrobních kapacit v průmyslu je proto pod úrovněmi z doby před finanční krizí, kdy počet uchazečů o zaměstnání přibližně odpovídal současnému počtu, dodala.

Roční vývoj nezaměstnanosti:


source: tradingeconomics.com

Spočítejte si výši podpory v nezaměstnanosti na portálu Finance.cz

Novým fenoménem se zdá být podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška vyhlazování sezonních výkyvů v zaměstnanosti. Někteří sezonní pracovníci ze zemědělství a lesnictví tak zřejmě nacházejí přes zimu uplatnění jinde. Podobný obrázek vytváří vývoj volných pracovních sil. Ještě rychleji než celkový počet nezaměstnaných klesá počet nezaměstnaných absolventů škol, kteří se na nezaměstnanosti podílejí 4,1 procenta. Počet nezaměstnaných podle všeho letos nepřekročí 400 tisíc a ve směru dolů bude testovat své limity, podotkl.

Zaměstnavatelé mají problém nalézt nové zaměstnance v potřebném množství a kvalifikaci, uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Situace na trhu práce tak podle něj ústí do rychlejšího růstu mezd. To se projevilo na mzdových statistikách již v průběhu roku 2016 a další zrychlení mzdového růstu očekává i pro rok 2017. Díky tomu zůstane spotřeba domácností tahounem růstu ekonomiky. Situace na trhu práce je obdobná napříč regionem.

Nejlépe v Praze, nejhůře v Ústí

Nejnižší nezaměstnanost byla na začátku roku v Praze, 3,3 procenta. Naopak nejhůře je na tom stále Ústecký kraj s podílem nezaměstnaných 7,9 procenta. Z okresů byla nejnižší nezaměstnanost v Rychnově nad Kněžnou a v Praze-východ, shodně 1,8 procenta. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Na Karvinsku byla míra nezaměstnanosti 10,4 procenta, což je nejvíce v zemi.

Zaměstnavatelé měli v lednu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, dělníky, kuchaře, uklízeče, pracovníky ostrahy, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo nástrojáře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. V plném proudu je také zimní sezona v horských střediscích. V řadě z nich nezaměstnanost prakticky zůstala na stejné úrovni jako v prosinci. Tamní zaměstnavatelé hledali ve větší míře trenéry a instruktory lyžování, obsluhu vleků nebo pracovníky v hotelových provozech.

ebf - tip - debata

V evidenci Úřadu práce bylo nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů, zedníků, kamnářů, dlaždičů, montérů, pracovníků v ostraze, řidičů osobních a malých dodávkových automobilů, pomocných manipulačních dělníků nebo pracovníků v gastronomii.

Čtěte dále:

Chudí Češi. Za rok si vydělají 37 procent průměru EU

Marksová: Je nehorázné mít za stejnou práci nižší plat

Komentář Vladana Gallistla: Nízká nezaměstnanost potěší i obchodníky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).