Menu Zavřít

Nezaměstnanost v únoru klesla na 3,7 procenta, volných míst přibylo

8. 3. 2018
Autor: Mladá fronta

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta. Bez práce bylo zhruba 280 900 lidí, což je za únor nejméně od roku 1997. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR. Meziročně nezaměstnanost stále klesá, loni v únoru činila 5,1 procenta. Počet volných pracovních míst se meziměsíčně i meziročně zvýšil.

Vývoj na pracovním trhu odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období, uvedl úřad práce. Řada nezaměstnaných podle něj nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství nebo třeba cestovním ruchu.

„Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezona. V nadcházejících měsících bude nezaměstnanost s největší pravděpodobností i nadále klesat,“ sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Cz Unemployment Rate

Zdroj: IEconomics.com

Současný vývoj trhu práce je stále nad očekávání příznivý, což odráží celkově pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. K poklesu nezaměstnanosti došlo podle něj navzdory tomu, že letošní únor byl v průměru nejchladnější za posledních šest let a nízké teploty tak komplikovaly obnovování některých prací například ve stavebnictví.

Poptávka po pracovních silách neklesá, což se podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška projevuje i zvyšujícím se počtem volných pracovních míst. Těch přibylo v únoru 8500 a jejich počet dosáhl nového historického maxima. Při zachování současných trendů se zřejmě již v dubnu nebo květnu stane Česko první zemí Evropy, kde bude počet volných pracovních míst vyšší než počet nezaměstnaných, dodal.

Z pohledu zaměstnavatelů tak i nadále platí, že v tuzemské ekonomice přetrvává nedostatek pracovní síly, upozornil analytik Generali Invetsments Radomír Jáč. Tuzemský trh práce v tomto ohledu podle něj připomíná, že silný hospodářský růst vede v rámci české ekonomiky k nerovnováhám. „Skrze nedostatek potřebné pracovní síly jde zároveň o brzdu, jež brání rychlejšímu růstu ekonomiky,“ podotkl.

Statistiky jen potvrzují, že situace na trhu práce je extrémně napjatá, souhlasil analytik Komerční banky Viktor Zeisel. To se podle něj ukáže i v pátek na statistice průměrné mzdy za závěrečné čtvrtletí loňského roku, kde očekává výrazný nárůst i díky zvýšení platů ve státní sféře. Od března začnou podíl nezaměstnaných tlačit dolů i sezonní faktory. „Na své minimum by se měla dostat v podzimních měsících, kdy očekáváme, že se přiblíží ke tříprocentní hladině,“ odhadl.


Jak najít vhodnou práci? Doporučení známého si oblíbili i zaměstnavatelé

Pracovní trh se mění, změny zaměstnavatele už se Češi nebojí. Ilustrační foto


Z jednotlivých krajů byla opět nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji s 5,6 procenta. Nejnižší byla znovu nezaměstnanost v Praze, kde zůstala na 2,3 procenta.

Ve srovnání okresů byla v únoru nejnižší nezaměstnanost v okresech Praha-východ a Rychnov nad Kněžnou, kde dosáhla 1,3 procenta, respektive 1,4 procenta. Nejvyšší podíl nezaměstnaných mělo Karvinsko se 7,8 procenta. Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr mělo 36 regionů.

EBF24

Volných pracovních míst evidoval úřad práce v únoru zhruba 239 250, což bylo přibližně o 8500 více než v lednu. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 1,2 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku (7,7), naopak nejmenší konkurence byla v okresech Pardubice a Praha-východ, v obou regionech připadal na pět míst jeden uchazeč.

Čtěte také:

Průměrná mzda vyšplhala nad 29 tisíc. Reálně se zvýšila o 4,2 procenta

Národ v exekuci: v dluhové pasti jsou dva miliony Čechů

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší za devět let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).