Menu Zavřít

Nezaměstnanost znovu klesla, uchazečů o práci je nejméně od srpna 1997

10. 5. 2018
Autor: Archiv MF

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 3,2 procenta z březnových 3,5 procenta. Úřady práce registrovaly 242.798 uchazečů o místo, což bylo nejméně od srpna 1997. Loni bylo ve stejném měsíci bez místa 4,4 procenta lidí. V dubnu se meziměsíčně i meziročně zvýšil počet volných pracovních míst. Podle Hospodářské komory ČR firmám chybí minimálně 300 tisíc lidí a státní kasa letos tratí nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech.

Situace na pracovním trhu podle úřadu práce aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. „V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat, dodala.

Snižovat se stále daří podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Zatímco loni v dubnu tvořili ti, kteří byli bez práce déle než rok, 38,7 procenta z celkového počtu nezaměstnaných, letos tento podíl klesl na 33,9 procenta.

Uchazečů o práci bylo v dubnu o 20 810 méně než v březnu a o 84 401 méně než před rokem. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti se týkal všech okresů kromě Rokycanska. Nejvíce, o více než 20 procent, klesla nezaměstnanost na Jindřichohradecku, Svitavsku, Chrudimsku a Písecku. Na Rokycansku stoupla o 1,6 procenta.


Přečtěte si rozhovor s Miroslavem Singerem:

Miroslav Singer: Dobře je a dobře bude

 Miroslav Singer


Nejnižší nezaměstnanost vykazovaly na konci dubna okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha - východ (shodně 1,2 procenta). Naopak nejhorší situace je na Karvinsku, kde míra nezaměstnanost dosáhla 7,5 procenta. Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 31 regionů.

Úřady práce evidovaly v dubnu 267 107 volných pracovních míst, což je o 13.585 více než v březnu a o 108 035 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,9 uchazeče. Nejvíce (6,1) na Karvinsku a nejméně (0,2) v okresech Pardubice, Praha - východ, Tachov a Plzeň - jih.

Firmám chybí 300 tisíc lidí

„Kdyby se zaměstnavatelům podařilo obsadit v současnosti všechna volná pracovní místa, jen na odvodech zaměstnanců a zaměstnavatelů a dani ze mzdy by si státní kasa polepšila o více než 67 miliard a o dalších více než 17 miliard korun na nepřímých daních, jako je DPH,“ uvádí analýza Hospodářské komory (HK).

Podle komory je tedy problém s obsazením pracovních míst mnohem větší, než se uvádí. Nedostatek lidí už dopadá na téměř každého zaměstnavatele v zemi. V České republice je totiž podle HK 280 tisíc zaměstnavatelů, v průměru tak v každé jedné firmě chybí více než jedna pracovní síla.

EBF24

„Zaměstnavatelé ve skutečnosti postrádají nejméně o 40 tisíc lidí více, než jak dnes uvedl Úřad práce ČR. Podle mínění řady zaměstnavatelů jsou totiž kvůli vysoké poptávce o pracovníky a neochotě lidí evidovaných na úřadech vůbec pracovat možnosti využít tento kontingent vyčerpané,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro. Inzeráty s nabídkami zaměstnání proto firmy vyvěšují rovnou na pracovních portálech nebo angažují personální agentury.

Přečtěte si také:

Kde je ten národní kapitál?

Českým národním zájmem je nestát jenom u montážního pásu

Ilona Švihlíková: Ekonomika si vede výborně, ale dlouhodobé problémy neřešíme


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).