Menu Zavřít

Nezaměstnanost zůstala na 8,9 pct, v prosinci ale začne stoupat

8. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Míra nezaměstnanosti v listopaduzůstala na říjnových 8,9 procenta. Bez práce bylo 517.726 osob,což je nepatrně méně než v říjnu. Analytici ale shodně sezástupci úřadů práce upozorňují, že na přelomu roku se situace natrhu práce zhorší, protože skončí období sezonních prací a řadafirem bude zeštíhlovat.

O práci přijde odhadem asi 35.000 lidí.

Podle hlavního ekonoma Patria Online Davida Marka by vprosinci mohla míra nezaměstnanosti vystoupit na 9,3 procenta a vlednu dokonce nad 9,5 procenta, což by znamenalo asi 550.000nezaměstnaných. Nepříznivě se projeví také lednové uvolněníbariér v textilním průmyslu, který bude kvůli ostré asijskékonkurenci propouštět ještě výrazněji než dosud. Poté by se mohlanezaměstnanost opět začít snižovat.

V předchozích dvou měsících nezaměstnanost klesala. Ekonomovédnes zdůraznili, že podle listopadových údajů mohou nynínezaměstnaní sehnat práci nejsnadněji za poslední dva roky. Najedno volné místo totiž připadlo v listopadu 10,3 uchazeče, cožje nejméně od září 2002.

V listopadu se na trhu práce střetly dva protichůdné vlivy,míní Marek. Do zaměstnání nastupoval zbytek absolventů škol,zároveň se však již omezovaly sezonní práce. Výsledně tak zůstalyfronty na úřadech práce téměř stejné. Své první zaměstnání nakonci měsíce hledalo 47.927 absolventů škol, což bylo o téměř pěttisíc méně než v říjnu.

Z více než půl milionu nezaměstnaných je 479.189 uchazečů,kteří mohou okamžitě nastoupit do zaměstnání. Mezi ně nepatřínapříklad vězni, vojáci či matky na mateřské dovolené. Úřadylidem bez práce nabízely 50.316 volných míst, což je ve srovnánís říjnem větší nabídka. Na úřadech práce se zapsalo 54.336 novýchuchazečů, z databáze naopak zmizelo 54.422 jmen.

Regionální rozdíly na trhu práce nadále přetrvávají. Stáleplatí, že práci je lehčí sehnat v Praze než na severu Čech iMoravy. V listopadu činila například míra nezaměstnanosti vPraze-západ 2,9 procenta, ale na Mostecku 22,3 procenta. Na Mostecku hledá potenciální pracovníky stále více firem zcelé republiky. V drtivé většině však narážejí na neochotu lidípřestěhovat se za prací do jiného regionu. U střední a staršígenerace je to téměř vyloučené, problémem je i trh s byty, řeklČTK Jaroslav Kunc z mosteckého úřadu práce.

MMF24

Podle srovnání krajů se míra nezaměstnanosti nejvýraznějizměnila v Libereckém kraji. Klesla o dvě desetiny bodu na 7,9procenta a počet uchazečů se po více než roce snížil pod 20.000lidí. Kraj byl těmito čísly překvapen. „Předpokládali jsme, ženezaměstnanost příliš neporoste, tak výrazný pokles jsme alenečekali,“ poznamenal analytik úřadu práce Ladislav Dvořák.

Míra nezaměstnanosti by měla podle oslovených ekonomů vdalších letech klesat jen mírně. Pod osm procent se zřejmědostane až v roce 2007. Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn jeoptimističtější a tvrdí, že pokud se vládě podaří prosaditpotřebné reformy, mohla by míra nezaměstnanosti v příštích letechklesnout k hranici šesti procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).