Menu Zavřít

Nezapomeňte na Kalouska!

2. 4. 2013
Autor: Redakce

To je ale překvapení! Je tu poslední den pro podání daňového přiznání samostatně podnikajících fyzických osob. Tedy těch, co nemají daňového poradce. Podle odhadů berních úřadů jde o 1,3 milionu lidí. Zbylých více než 600 tisíc se svým daňařem má čas do konce června.

Už pár let se mě tato povinnost naštěstí netýká – taky jsem uměl podávat příslušné papíry přesně poslední den těsně před půlnocí na hlavní poště v pražské Jindřišské ulici. Vždy si ale v tomto čase vzpomenu na svého vysokoškolského profesora práva, který s oblibou vyprávěl, že on na berňák teda chodí až den po uzávěrce, protože je konečně u okýnek volno. Postih je totiž mizivý. Dokonce v tomto případě žádný. Když to nestihnete lidově „o prsa“ (tedy prošvihnete to o více než pět dní), tak pokuta zřejmě nepřijde. Když totiž nepřesáhne dvě stovky, tak se na to úřad vykašle.

Profesorův trik je jistě roztomile český. Ale přece jen ho spíš nevyužívejte. Jednak když s tím budete počítat dopředu, tak si posunete svou „uzávěrku“ někdy na 8. až 10. dubna a budete s ní takto žít. Tudíž panika, že nemáte daňové přiznání, vypukne později a vy propásnete i legislativou zaručený pardón. A jednak není dobré na Kalouska, jehož úřad vaše odvody přerozdělí, zapomenout. Už tím na sebe upozorníte. A ruku na srdce, stojí snad někdo o kontrolu z finančáku? I tomu nejpoctivějšímu plátci, který daně nešidí – pardon neoptimalizuje – se při vyslovení slova kontrola jistě rozbuší srdce.
Takže odevzdejte aspoň nějaký papír – opravit se to dá po výzvě paní úřednice vždycky. A jestli nemáte zrovna na zaplacení? No dobré to není, ale horší je kvůli tomu nepodat ten papír. Peníze můžete s drobným penále poslat trochu později.

Jedna věc mi ale u daňového přiznání leží v žaludku. Může mi někdo vysvětlit, proč se musí posílat i na zdravotní a sociální? Stát vydává za IT a propojování státní správy miliardy ročně, které mizí v bezva projektech jako je třeba sKarta, která je nejdřív povinná, pak nepovinná a pak není vůbec. Ale když pošlete finančáku své daňové dobrozdání (nedejbože jste tak pokrokoví, že elektronicky), proč to ještě musí duplicitně dostat další dva úřady? Chápu to jen v případě, že berňáku se přiznávat nemusíte, ale těm dvěma ostatním ano.


Další komenáře Adama Junka:

To by nežral ani Čech?

EBF24

Drobná zlodějina jako pomsta

Požehnané odměny

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).