Menu Zavřít

Nezapomínejte na Linux

7. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Chytá se pomaleji, než se čekalo, ale přesto není na odpis

V únoru 2003 překvapil elektronický gigant Motorola zbytek odvětví mobilních telefonů odvážnou změnou kursu. Při každoročním pravidelném setkání celého oboru v Cannes představila společnost illinoiského Schaumbergu první telefon na světě, který funguje na bázi operačního systému Linux, a odhalila plány na používání tohoto softwaru pro další telefony v budoucnosti. Odborníci to považují za políček do tváře londýnského softwarového konsorcia Symbian, jež Motorola před pěti lety založila s Nokií a Ericssonem k vývoji softwaru pro moderní a funkcemi nabité telefony. Nečekané oznámení pomohlo rovněž Linuxu, který se do té doby používal převážně na serverech.
Telefony s Linuxem zatím očekávání příliš nenaplňovaly. Motorola představila dva přístroje, oba v Číně, a další dva jsou na cestě. Tento rok podle odhadů londýnské společnosti Strategy Analytics přijde na trh pouhých 1,1 milionu telefonů postavených na Linuxu oproti čtrnácti milionům se systémem Symbian. Zmenšit Linux, aby se vešel do mobilních telefonů, trvalo déle, než se původně myslelo. I tak je však potřeba software ještě hodně vylepšit, aby se vyrovnal sofistikovanosti balíčku Symbian či verzi Windows od Microsoftu pro mobilní telefony. Motorola mu přesto nadále věří, jak uvádí Scott Durchslag, ředitel divize osobních komunikací Motoroly pro jihovýchodní Asii. „Linux je flexibilnější a můžete s ním využívat inovací vývojářů z celého světa,“ dodává.
Je pravda, že v zákulisí se Linux rozjíždí, a to zejména v Asii. Korejský gigant Samsung Group prodává v Číně telefon SCH-i519 postavený na Linuxu a připravuje další modely. Čínský výrobce telekomunikačního vybavení Datang v červenci uvedl, že bude pro nové telefony na sítě třetí generace (3G) používat právě Linux. MontaVista Software z kalifornského Sunnyvale, dodávající verzi Linuxu používanou ve většině telefonů, oznámila, že získala deset zakázek na telefony postavené na Linuxu, několik z nich dokonce od evropských firem. „Každý výrobce mobilních telefonů o využití Linuxu přemýšlí,“ říká Stéphane Deruelle, ředitel MontaVisty pro jižní Evropu.
Čím je Linux tak přitažlivý? Zaprvé ho nikdo nevlastní. Je dostupný ve formě otevřeného zdrojového kódu, který si mohou výrobci telefonů přizpůsobit podle svých potřeb. Navíc miliony programátorů po celém světě píší pro Linux programy. Pozor na mylnou domněnku, tento operační systém nemusí být vždy zadarmo. Samozřejmě, výrobci telefonů by mohli používat bezplatné verze, ale dávají radši přednost placeným balíčkům od firem, jako je MontaVista. I tak stojí Linux méně než pět až sedm dolarů, které prodejci platí za software Symbian nebo Microsoft.
Špičkové chytré telefony, které dokážou nahradit notebooky a připojit se k firemním datovým sítím, budou nejspíš nadále používat Symbian nebo Windows. Díky nižší ceně by se však Linux mohl stát standardem pro méně složité telefony, které mají přídavné funkce jako fotoaparáty, hry nebo hudbu. Analytik Richard Windsor z londýnské filiálky společnosti Nomura Securities International odhaduje tento trh v letošním roce na 145 milionů kusů. I proto na Linux nedávno přešla společnost Openwave Systems z kalifornského Redwood City, hlavní dodavatel internetových prohlížečů pro mobilní telefony.

Kam jde DoCoMo...

Telefony postavené na Linuxu ale mají tendenci spotřebovávat více energie než ostatní. Neexistující standardizace by mohla vývoj nezávislého softwaru zabrzdit. Mezitím oznamuje ředitel Symbianu David Levin, že výrobci telefonů vyvíjejí třicet dalších přístrojů postavených na Symbianu, které doplní už dvacet modelů nabízených na trhu. „Spojení s nejlepšími světovými výrobci telefonů je naší hlavní výhodou,“ prohlašuje Levin. Linux však boduje. V prosinci minulého roku prohlásil nejpokrokovější japonský mobilní operátor NTT DoCoMo, že všechny jeho telefony pro sítě 3G budou využívat buď Symbian, nebo Linux. NEC pracuje na modelu s Linuxem. Ze soutěže vypadl Microsoft (jeho představitelé to odmítli komentovat). „Kam jde DoCoMo, tam se nejspíš vydají i další mobilní operátoři,“ očekává Seamus McAteer, vrchní analytik ze společnosti Zelos Group ze San Franciska.
Existují samozřejmě také firmy, které se tímto směrem nepouštějí. Nokia a Sony Ericsson zůstávají věrné Symbianu. Na rozdíl od Linuxu „byl totiž od prvního řádku vytvořen pro inteligentní propojené přístroje“, jak vysvětluje Timo Poikolainen, víceprezident pro marketing u Nokia Technology Platforms. Linux ale zcela jistě nikam neustupuje. Za pár let se tento souboj může pěkně vyostřit.

Linux jede dál Odhadovaný prodej mobilních telefonů na bázi Linuxu

  • 2003- 0 milionů
  • 2004 - 1,4 milionu
  • 2005 - 9,6 milionu
  • 2006 - 24,4 milionu
  • 2007 - 32,2 milionu
  • 2008 - 40,5 milionu

Pramen: Nomura Securities International

EBF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Irena Vičarová, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).