Menu Zavřít

Nezlomný Izrael. Hlavní konkurent Netanjahua založil politickou stranu

27. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Oblíbený bývalý izraelský generál Benny Ganc, který se podle průzkumů veřejného mínění zdá být nejvážnějším vyzyvatelem současného premiéra Benjamina Netanjahua v nadcházejících volbách, dnes oficiálně založil politickou stranu. Podle izraelského tisku se jmenuje Nezlomný Izrael.

Předčasné volby se budou v Izraeli konat 9. dubna příštího roku kvůli koaliční krizi, kterou způsobil zákon o výjimkách z povinné vojenské služby pro ultraortodoxní židy. Největší šanci na vítězství má Netanjahu se svou stranou Likud. Na druhém místě v několika anketách skončila Gancova budoucí strana.

Nové Gancovo uskupení podle Reuters uvádí, že chce zachovat Izrael jako „židovskou a demokratickou zemi“, a hovoří o neupřesněných změnách v národní bezpečnostní politice a v ekonomice.

Průzkumy veřejného mínění nicméně předpovídají Netanjahuovi snadné vítězství. Likud by měl obsadit asi 30 křesel ve 120členném parlamentu a vytvořit pravicovou koalici podobnou té stávající. Gancova tehdy ještě hypotetická strana skončila v sondážích druhá a průzkumy jí přisoudily asi 15 mandátů.

Policie nyní Netanjahua vyšetřuje ve třech korupčních kauzách a doporučila, aby byl obviněn. Premiér popírá, že by se dopustil něčeho nezákonného. Izraelský prokurátor dosud nerozhodl, zda Netanjahua obviní, a není jasné, zda se tak případně stane ještě do voleb.

MMF24

Pokud bude devětapadesátiletý bývalý náčelník generálního štábu izraelské armády Ganc středolevým kandidátem, mohlo by to hrát v Netanjahuův prospěch, protože by dále rozštěpil už tak rozhádanou opozici, podotýká Reuters. Agentura AP ale Gance označuje za „čerstvou a vzrušující tvář ve stojatých vodách izraelské politiky“. I když podle ní není ideologická orientace jeho strany jasná, v Izraeli, kde bezpečnost hraje zásadní roli, je Ganc vysoce hodnocen a jeho pověst je oproti Netanjahuovi bez poskvrnky.

Čtěte také:

Zeman otevřel Český dům v Jeruzalémě. Příště už ambasáda, přeje si

Paraguay ustoupila kritice. Vrací své velvyslanectví z Jeruzaléma do Tel Avivu

Spojené státy si nepřejí vyšetření násilí v Pásmu Gazy. Prohlášení Rady bezpečnosti zablokovaly

Netanjahu odmítl předčasné volby, resort obrany bude řídit sám

Austrálie uznala západní Jeruzalém za hlavní město Izraele. Ambasádu nechá v Tel Avivu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).